Strukovno obrazovanje
4

Njemački GIZ dvjema školama u HNK donirao opremu vrijednu 20 hiljada eura

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Saradnja Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ i dviju mostarskih srednjih mašinskih škola za cilj ima reformu strukovnog obrazovanja u HNK. Na današnjoj konferenciji za medije uručena je vrijedna donacija i potpisan Protokol o saradnji.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kazao je kako je ovo kontinuitet saradnje s njemačkim privrednim komorama.

"Cilj projekta je bio izmjena nastavnih planova i programa u našim mašinskim školama, posebno na predmetu stručne prakse. Da bi se praksa mogla izvoditi kvalitetno potrebno je imati i opremu, a vrijednost donirane opreme svakoj od dvije mostarske mašinske škole bit će dvadeset hiljada eura", izjavio je Hadžović, naglasivši da se ovako stvaraju uslovi bržeg zapošljavanja mladih.

Kazano je kako na tržištu rada nedostaje kadra mašinske struke, posebno CNC operatera, a edukacija nastavnog osoblja je već završena.

Isabel Rapp, voditeljica GIZ Projekta "Stručno obrazovanje u BiH", kazala je kako HNK ima izuzetan potencijal za unapređenje stručnog obrazovanja.

"Jedan od prvih koraka bio je ispitivanje tržišta rada i potraga za deficitarnom radnom snagom. Shodno tome smo razvili nove modularne kurikulume, a sada nastavljamo pružati podršku našim partnerskim školama", izjavila je Rapp.

Opremu su primili direktorica Srednje strojarske škole "Faust Vrančić" Zdenka Mišković i direktor Srednje mašinsko-saobraćajne škole Ahmet Pelko. Donirani su savremeni udžbenici i mjerna tehnika neophodna za izvođenje praktične nastave.