Dolaze u Goražde
707

Njemački Eurobikeri doniraju 20 šlepera medicinske opreme BiH, Makedoniji i Kosovu

Piše: E. A.
Balkanska turneja Eurobikera 2014. godine
Balkanska turneja Eurobikera 2014. godine
Udruženje "Eurobiker" iz Njemačke organizuje veliku humanitarnu akciju u narednoj godini u okviru koje će biti donirana medicinska oprema BiH, Kosovu i Makedoniji.

Kako bi saznali šta je to najpotrebnije u Goraždu, predstavnici udruženja "Eurobiker" posjetit će ovaj grad 25. novembra i sastati se sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, te zvaničnicima BPK i Grada Goražda. Domaćini su im članovi Moto kluba Goražde.

Tokom razgovora sa ministricom zdravstva BPK Sabirom Bešlijom i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem, u okviru priprema za ovu tzv. Izviđačku posjetu, članovi Moto kluba Goražde Elvir Hubjer i Elvir Geca pojasnili su da Eurobikeri naredne godine planiraju realizovati još jednu u nizu humanitarnih akcija kojom će biti obuhvaćeno i Goražde, za što su resorno kantonalno ministarstvo i Grad Goražde izrazili punu podršku.

"Udruženje Eurobiker uz veliku pomoć njemačkog bajkerskog udruženja 'Biker Brummi Hilfe' na čijem je čelu dr. Herman Munzel, planira u 2018. godini da realizuje veliku humanitarnu akciju koja će obuhvatiti Kosovo, Makedoniju i BiH, odnosno gradove Prizren, Ohrid, Goražde i Tuzlu. Kroz veliki konvoj bit će donirano 20 šlepera uglavnom medicinske opreme", pojašnjavaju članovi Moto kluba Goražde.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodaju da su ponosni što će biti dio ove akcije.

"Drago nam je što će ova veoma značajna donacija biti uručena i zdravstvenim ustanovama u Goraždu, a ujedno što se i Moto klub Goražde na ovaj način pridružuje porodici Eurobikera BIH, pri čemu moramo istaći velike zasluge predsjednika Srećka Borasa i našeg dugogodišnjeg prijatelja Halida Đulića – Lida. Ovo je još jedna potvrda humanosti po kojoj su bajkeri prepoznatljivi", ističu u Moto klubu Goražde.

Donacija u medicinskoj opremi u planirane gradove biće dopremljena u periodu od 8. do 21. maja 2018. godine. Inače, Eurobikeri koji kroz vožnju motorima žele povezati narode i kulture, svake godine rade po jednu humanitarnu akciju za područje Balkana, a o stanju u kakvom se nalaze pojedine države i njihove zdravstvene ustanove doznaju zahvaljujući svojim članovima, eurobikerima, te nastoje intervenisati gdje je najpotrebnije.

Prvi put u BiH bili su 2004. godine, kada je njihova destinacija bilo i Goražde. Uručili su tada veliku donaciju Kantonalnoj bolnici u Goraždu u vidu medicinske opreme vrijedne više od 180.000 eura, opremili kabinet informatike goraždanske gimnazije, sa 7.150 eura pomogli u sanaciji krova vrtića "Sunce" te organizovali ručak za siromašne porodice. U znak sjećanja na boravak u Goraždu, na izletištu Rorovi posadili su i drvo mira.

Deset godina kasnije, u Goražde su stigli i Eurobajkeri iz Luksemburga koji su uručili donaciju OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija".