{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački analitičar: BiH i Makedonija će biti prioritet Njemačke na Balkanu

A
28.11.2013. u 10:31
62
134
Njemački analitičar: BiH i Makedonija će biti prioritet Njemačke na Balkanu
62
Njemački analitičar: BiH i Makedonija će biti prioritet Njemačke na Balkanu
Angela Merkel (Foto: AFP)
Nakon što su dvije najjače stranke u Njemačkoj, Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD), uspjele dogovoriti veliku koaliciju koja će Angeli Merkel omogućiti novi, treći mandat na čelu vlade, ugledni njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber, viši saradnik Centra za politiku demokratizacije (Democratization Policy Council - DPC), ocijenio je da će Bosna i Hercegovina i Makedonija biti među prioritetima njemačke politike na Balkanu.
On je kazao da će to biti tako, jer su BiH i Makedonija "identificirane kao najproblematičnije tačke u regiji".

"Također, u ovom trenutku prioritet je svakako nastavak uspješne njemačke inicijative na relaciji Beograd-Priština", naglasio je Weber.

Weber objašnjava kako se još sa sigurnošću ne može reći ko će bit novi ministar vanjskih poslova, ali da je okvirni program vanjske i sigurnosne politike već iscurio u javnost.

"Ne vidim da će ulazak socijaldemokrata u vladu nešto suštinski mijenjati u njemačkoj politici prema BiH, ali se zato posljednjih nekoliko mjeseci mogu primijetiti određene promjene u gledanju na situaciju u BiH. Politika Merkelove se u prethodnom mandatu uglavnom skoncentrirala na rat u vezi sa zatvaranjem dejtonskih institucija (OHR, EUFOR, EUPM) sa protivnicima te politike unutar Zapada i EU-a (Velika Britanija, SAD, Turska). Pošto Berlin nije uspio postići konsenzus za svoju politiku taj konflikt je zaustavljen negdje 2012. godine svojevrsnim primirjem na osnovu postignute marginalizacije, odnosno neutralizacije dejtonskih institucija. Ali se stanje na terenu u Bosni nije poboljšalo. Naprotiv'', komentira Weber za AA.

On objašnjava kako u posljednje vrijeme i u Njemačkoj raste svijest, odnosno spremnost da se prizna kako je razvoj BiH blokiran.

"Posebno u odnosu na nedavni napredak Srbije i Kosova. Blokada BiH bi dugoročno mogla prerasti u ozbiljan problem. Nastale su neke vrlo opće ideje o nekoj novoj njemačkoj inicijativi tokom jeseni, ali se ideju stavilo na stranu. Prvo zbog toga što se mora čekati formiranje nove vlade, a drugo jer se nije željelo intervenirati dok traje trenutačna inicijativa Evropske komisije (EK) oko implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci'. Nadam se da će čim dođe nova, 2014. godina, i ta zadnja inicijativa oko 'Sejdić-Finci', da će Berlin sjesti za sto sa najvažnijim zapadnim, evropskim partnerima te započeti ozbiljno razmišljanje o novom pristupu prema Bosni i Hercegovini", zaključio je Weber.

Američki analitičar Kurt Bassuener ranije je ocijenio da njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon treće pobjede na izborima, ima šansu da promijeni politiku Evropske unije (EU) u BiH i napravi suštinski zaokret.

Pregovori o velikoj koaliciji CDU-a i SPD-a počeli su prije mjesec dana, a Merkel je pregovaračima dala rok za dogovor do srijede. SPD za koaliciju treba dobiti odobrenje svog članstva, koje broji više od 474.000. Ukoliko koalicija bude potvrđena, Merkel bi mogla sastaviti svoju novu vladu do Božića. Merkel je na dužnosti njemačke kancelarke od novembra 2005. godine.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: