Apelovao za pomoć Bihaću
243

Njemački aktivista Dirk Planert: Vučjak nije kamp, već zločin protiv čovječnosti

M. N.
Foto: Dirk Planert
Njemački aktivista i fotograf Dirk Planert posjetio je lokaciju Vučjaka na kojoj su smješteni migranti. Napravio je potresne fotografije i kazao: "Ovo nije kamp, ovo je zločin protiv čovječnosti".

Planert je istakao kako na ovoj lokaciji živi 800 ljudi, a da nema toaleta, struje, tuša niti mogućnosti da operu svoju odjeću. Naglasio je i kako nemaju stalnog ljekara.

"Lokalni Crveni križ distribuira hranu dva puta dnevno. To je odlično, ali nažalost nemaju dovoljno. Zamolili su građane Bihaća da doniraju hranu. EU posmatra, a organizacija UN-a zadužena za migrante ne radi ništa za ove ljude. Ovo nije novina u BiH", napisao je.

Planert je kazao kako je razumno što su lokaciju za migrante postavili van grada, ali da su trebali osigurati uvjete. Za sada imaju šatore.

"Većina ih ima rane na nogama koje su inficirane i kožne bolesti jer ne mogu održavati higijenu. Mogu ih samo dezinficirati i dati antibiotik. Tu sam svaki dan i rane im već izgledaju bolje. Ali EU i IOM su napustili ovaj mali grad, a novac šalju Sarajevu. Trebaju se pitati šta rade s tim novcem? Grad Bihać se sam suočava s ovim problemom jer su izbjeglice poslane ovdje", kazao je.

Sam je nekoliko puta kupovao kreme i ostale proizvode kako bi pomogao ugroženima i ističe kako ga bude sramota kada mu se zahvaljuju na sitnicama.

"Smijemo se većinu vremena, ali je jedan momak i plakao na mojim rukama. Ovo što se događa na Vučjaku je zločin. Ne ostavljajte građane Bihaća same i ljude na Vučjaku", apelovao je.

Podsjetimo, vlasti Unsko-sanskog kantona već dvije godine apeluju na bh. vlasti da im pomognu u borbi s migrantskom krizom. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je za Klix.ba kako su iscrpili svoje resurse te da ni oni nisu zadovoljni lokacijom Vučjaka, ali da nisu imali druge opcije. Međunarodne organizacije su ranije apelovale kako migrante treba odmah izmjestiti s Vučjaka i pružiti im osnovne uvjete za život kojih na toj lokaciji nema.