Pitanje Manuela Sarrazina
716

Njemačka vlada protiv politke HDZ-a: Legitimno predstavljanje moglo bi pojačati podjele u BiH

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Načelo "legitimnog političkog predstavljanja" o kojem je raspravljano u kontekstu reforme Izbornog zakona moglo bi produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda, službeni je stav njemačke vlade i baca posve drugačije svjetlo na percepciju naših tema u Evropskoj uniji.

Miguel Berger, državni sekretar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, navodi ovu rečenicu u odgovoru na pitanje Manuela Sarrazina, zastupnika Zelenih u Bundestagu.

Sarrazin je pitao u kojoj će se mjeri Savezna vlada zalagati da planirani zaključci o tački dnevnog reda "Zapadni Balkan" na Vijeću ministara vanjskih poslova Evropske unije 10. maja 2021. predviđaju da reforma izbornog zakona u BiH ni na koji način neće dovesti do daljnje etničke podjele zemlje i u kojoj bi mjeri, sa stajališta Savezne vlade, trebalo načelo "legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnog naroda" utvrđeno političkim sporazumom o načelima promjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini postati načelo budućeg sporazuma o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini.

U odgovoru se navodi da vlada Njemačke zagovara neophodni proces reformi u Bosni i Hercegovini i podupire izglede za pristupanje EU.

"To posebno uključuje reformu izbornog zakona, koja je ključni element od 14 temeljnih prioriteta koje je Evropska komisija formulirala 2019. godine. Kako bi se okončala postojeća diskriminacija u pogledu prava kandidiranja za taj dio populacije, koji se ne pripisuje jednom od tri konstitutivna naroda navedena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, iz perspektive Savezne vlade, provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine mora biti dio odgovarajuće ustavne promjene. Glavni politički cilj trebao bi biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji, a u tu svrhu Savezna vlada odlučno zagovara akciju aktera koji su uključeni u procese u BiH te napore evropskih partnera. Prema mišljenju Federalne vlade, načelo 'legitimnog političkog predstavljanja' o kojem je raspravljano u kontekstu reforme Izbornog zakona moglo bi produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda", stoji u odgovoru koji je na društvenim mrežema objavio Democratization Policy Council.

Legitimno predstavljanje ključni je politički manevar HDZ-a i Dragana Čovića posljednjih godina, posebno nakon poraza na izborima za člana Predsjedništva BiH prije tri godine.