{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka vlada donirala 300.000 eura za potporu procesu traženja nestalih u BiH

F
FENA
19.11.2007. u 17:50
0
0
Njemačka vlada donirala 300.000 eura za potporu procesu traženja nestalih u BiH
0
Njemačka vlada donirala 300.000 eura za potporu procesu traženja nestalih u BiH
Vlada SR Njemačke donirala je 300.000 eura Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) u svrhu potpore procesu traženja nestalih u Bosni i Hercegovini.
Tim povodom danas je DNK-a laboratorije i kancelariju ICMP-a u Sarajevu posjetio ambasador Njemačke u BiH Michael Schmunk koji je ovom prilikom zajedno s generalnom direktoricom ICMP-a Kathryne Bomberger potpisao Sporazum o donaciji njemačke vlade.

Ambasador Schmunk istaknuo je kako potpora procesu traženja nestalih doprinosi jačanju povjerenja u BiH, te miru i stabiliziranju ukupnih prilika u regionu.

Njemački ambasador potcrtao je spremnost njegove zemlje da i nadalje pruža potporu misiji ICMP-a.

Uz zahvalnost iskazanu u povodu najnovije njemačke donacije, generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger podsjetila je kako ova zemlja već pet godina pomaže proces traženja nestalih.

Napomenula je kako će donacija biti usmjerena na jačanje kapaciteta BiH u procesu ekshumacija i identifikacije posmrtnih ostataka, uključujući i tehničku pomoć u vezi sa zakonskim okvirom, "jer je pitanje nestalih, odnosno njihovo pronalaženje ujedno i pitanje ljudskih prava".

Od ukupnog broja, od oko 30.000 nestalih u BiH, još se traga za 13.500 žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: