BiH
109

Njemačka: U Balingenu osnovana 47. Bosanska dopunska škola

Klix.ba
U subotu, 17. decembra u njemačkom gradu Balingenu, pokrajini Baden-Wirtemberg, u okrugu Colernalb, u prostorijama IGB e.V. (Islamska zajednica Bošnjaka Balingen) osnovana je nova, 47. po redu dopunska škola na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj.

Prije donošenja odluke o osnivanju odjeljenja dopunske škole BiH u Balingenu održana je tribina na temu: "Očuvanje maternjeg jezika kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti" o kojoj je govorio predsjednik Saveza dopunskih škola BiH, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu Haris Halilović.

U svom obraćanju prisutnima Halilović je ukazao na posljedice ubrzane asimilacije mladih, posebno djece porijeklom iz BiH i drugih područja bivše Jugoslavije u strana društva koje neminovno vodi gubljenju identiteta tih naroda, posebno Bošnjaka iz BiH i Sandžaka i postepenom ali sigurnom slabljenju njihovih veza sa domovinom, zemljom porijekla, o čemu nadležni u BiH slabo ili skoro nikako ne vode računa.

"Biti dobro integrisani u strana društva, znati jezik zemlje u kojoj živimo kao i naši domaćini koji su nas odlično prihvatili, biti dobre i primjerne komšije, kolege i prijatelji uslov je naše i perspektive naše djece ovdje, ali očuvanje našeg maternjeg jezika, naše kulture, vjere, običaja i veza sa domovinom je naša moralna obaveza ukoliko želimo da sačuvamo identitet naroda kome pripadamo", istakao je Halilović na tribini u Balingenu.

Dopunska škola BiH u Balingenu osnovana je na inicijativu rukovodsta i članova bošnjačkog džemata u Balingenu, u saradnji sa Savezom dopunskih škola Bosne i Hercegovine. Nastava u dopunskim školama BiH u SR Njemačkoj izvodi se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH za djecu građana BiH u inostranstvu.

Da bi izvođenje nastave moglo početi, nakon osnivanja dopunske škole BiH u Balingenu slijedi evidencija svih onih čija djeca žele pohađati dopunsku nastavu na bosanskom jeziku, iznalaženje školske prostorije u kojoj će se izvoditi nastava i putem Saveza i Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu prijava škole nadležnim gradskim i pokrajinskim vlastima.

Sve informacije oko dopunske škole BiH u Balingenu kao i o upisu djece u školu mogu se dobiti na adresi: IGB Balingen, Hölzlestrasse 6, 72336 Balingen-Engstlatt, ili putem telefona 01573 00 51 459 i 0176 200 79 537.