|

Njemačka štampa o korupciji na univerzitetima u BiH

Njemačka štampa o korupciji na univerzitetima u BiH
24
F
FENA
25.12.2013. u 09:21
23
komentara
24

dijeljenja
Njemačka štampa o korupciji na univerzitetima u BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Istraživanja pokazuju da korupcija kroz obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima utrt put. Svaki četvrti ispitanik jedne ankete kaže da je imao dodira sa podmićivanjem.
"Ako se pogledaju uslovi za zapošljavanje koji se traže na konkursima u javnom sektoru, onda izgleda da u Bosni i Hercegovini radno mjesto mogu dobiti samo pametni", piše novinar Dino Jahić u tekstu koji je objavio list Süddeutsche Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

Dalje je naveo da je korupcija u visokom obrazovanju dovela do odlijevanja mozgova i ukrala mudre glave ionako slaboj privredi u zemlji. Talentovani učenici, frustrirani time što diplome stečene na Balkanu imaju malu vrijednost, rado uzimaju stipendije u EU. Oni koji u inozemstvu završe fakultet su često u iskušenju da tamo i ostanu. U njihovoj domovini strane diplome moraju priznati domaći univerziteti.

Diplome također treba prihvatiti javni sektor, koji je i dalje, najveći i najpouzdaniji poslodavac na Balkanu.

Jahić je istražujući korupciju u visokom školstvu u BiH i Srbiji otkrio da su prevare i plagijati mogući u mnogim privatnim i javnim visokoškolskim ustanovama.

"Spisak prisutnih učesnika nastave se brzo krivotvori, a podmićivanje profesora za bolje ocjene je uobičajena praksa", piše Jahić u tekstu pisanom u okviru "Balkan Fellowship for Journalistic Excellence", inicijative fondacija Robert Bosch i ERSTE u saradnji sa BIRN-om.

Korupcija u BiH i Srbiji je prema međunarodnim analizama veoma raširena. Samo mali broj prijavljenih slučajeva vodi do podizanja optužnice, a mali broj tih optužnica završava izricanjem presude. Zvanični procesi vezani za korupciju, u očima većine ljudi, služe samo da pokažu ranjivost onog koji je podnio tužbu i imunitet okrivljene strane. Ni BiH ni Srbija nemaju zakon kojim se štite informanti.

"Privatni univerziteti većim dijelom poslove obavljaju sa uposlenicima u javnim službama koji teže ka dodatnioj obuci. Za državne službenike dodatna diploma znači i veća plata. Većina se odlučuju za vanredno studiranje ili studiranje na daljinu, tako da nesmetano mogu obavljati svoje dnevne radne zadatke. Njihova nova znanja se skoro i ne provjeravaju prije svega zahvaljujući njihovoj političkoj lojalnosti, a ne kvalifikaciji. Na osnovu toga se zaključuje da ukorijenjena korupcija na tržištu rada u javnom sektoru na kraju kvari i obrazovni sistem", piše u listu Süddeutsche Zeiutng.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...