|

Njemačka spremna da pomogne BiH u sprovođenju reformi za EU

Njemačka spremna da pomogne BiH u sprovođenju reformi za EU
0
F
FENA
28.11.2011. u 20:24
37
komentara
0

dijeljenja
Njemačka spremna da pomogne BiH u sprovođenju reformi za EU
Učesnici kolokvija Fondacije Konrad Adenauer u Cadenabbiji, nakon debate su izrazili spremnost da intenzivno rade na ispunjavanju uvjeta za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, saopćila je ta fondacija.
Za neke učesnike to prije svega znači nastavak rada na zajedničkom nacrtu za implementaciju presude Sejdić-Finci i prilagođavanje Ustava BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, dok su drugi naglasili neophodnost uklanjanja i ostalih diskriminirajućih odredbi.

Po mišljenju predstavnika Evropske komisije, implementacija zakonodavstva Evropske unije i harmonizacija s evropskom pravnom stečevinom mora bit poboljšana.

Osim toga predstavnici Evropske komisije su ukazali na to da će otvaranjem pristupnih pregovora u svakom slučaju biti preispitano da li su zakoni Bosne i Hercegovine kompatibilni s pravom Evropske unije.

U tom smislu u procesu integracije u Evropsku uniju bit će neophodne i odgovarajuće ustavne reforme jer je to pokazalo iskustvo iz procesu pristupa drugih zemalja kandidata.

Fondacija Konrad Adenauer je ponudila da pomogne diskusije o tim pitanjima i da podrži proces reformi.

Predstavnici njemačkog Bundesataga i njemačke savezne vlade su naglasili da su i Njemačka i ostale zemlje članice EU i dalje spremne da pomognu Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi.

I predstavnici Evropskog parlamenta su potcrtali svoju spremnost da podrže BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Parlamentarci su bili jedinstveni u stavu da Bosna i Hercegovina ne smije više gubiti vrijeme te da je neohodno brzo provesti reforme, saopćeno je iz Fondacije Konrad Adenauer.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...