{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka spremna da pomogne BiH u sprovođenju reformi za EU

F
28.11.2011. u 20:24
0
37
Njemačka spremna da pomogne BiH u sprovođenju reformi za EU
0
Njemačka spremna da pomogne BiH u sprovođenju reformi za EU
Učesnici kolokvija Fondacije Konrad Adenauer u Cadenabbiji, nakon debate su izrazili spremnost da intenzivno rade na ispunjavanju uvjeta za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, saopćila je ta fondacija.
Za neke učesnike to prije svega znači nastavak rada na zajedničkom nacrtu za implementaciju presude Sejdić-Finci i prilagođavanje Ustava BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, dok su drugi naglasili neophodnost uklanjanja i ostalih diskriminirajućih odredbi.

Po mišljenju predstavnika Evropske komisije, implementacija zakonodavstva Evropske unije i harmonizacija s evropskom pravnom stečevinom mora bit poboljšana.

Osim toga predstavnici Evropske komisije su ukazali na to da će otvaranjem pristupnih pregovora u svakom slučaju biti preispitano da li su zakoni Bosne i Hercegovine kompatibilni s pravom Evropske unije.

U tom smislu u procesu integracije u Evropsku uniju bit će neophodne i odgovarajuće ustavne reforme jer je to pokazalo iskustvo iz procesu pristupa drugih zemalja kandidata.

Fondacija Konrad Adenauer je ponudila da pomogne diskusije o tim pitanjima i da podrži proces reformi.

Predstavnici njemačkog Bundesataga i njemačke savezne vlade su naglasili da su i Njemačka i ostale zemlje članice EU i dalje spremne da pomognu Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi.

I predstavnici Evropskog parlamenta su potcrtali svoju spremnost da podrže BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Parlamentarci su bili jedinstveni u stavu da Bosna i Hercegovina ne smije više gubiti vrijeme te da je neohodno brzo provesti reforme, saopćeno je iz Fondacije Konrad Adenauer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: