Traže hitno objašnjenje
907

Njemačka šokirana činjenicom da Dodik nije dao agreman njenom ambasadoru, zaprijetili odmazdom

G. M.
Milorad Dodik krivac za ovakvu situaciju (Foto: D. S./Klix.ba)
Milorad Dodik krivac za ovakvu situaciju (Foto: D. S./Klix.ba)
Njemačka vlast reagirala je na činjenicu da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. Ova vijest veoma je neugodno iznenadila zvanični Berlin, koji je zaprijetio da bi mogao uskratiti podršku našoj zemlji, između ostalog u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.
Naime, iz ambasade BiH u Berlinu obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu da su dobili poziv na hitni sastanak od strane Susanne Schutz, opunomoćene ambasadorice u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke za jugoistočnu Evropu kojem se jučer odazvala Hajra Delić, otpravnica poslova naše ambasade.

Razlog ovog poziva, kako se navodi, je glasanje u Predsjedništvu BiH o davanju agremana budućem ambasadoru SR Njemačke u BiH, Nj.E. Thomasu Fitschenu.

“Schutz je odmah kazala da je njemačka strana neprijatno iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Dalje je rekla da je sa njemačke strane neprihvatljivo ovakvo ponašanje, te da se ovako nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje", stoji u dopisu naše ambasade u Berlinu.

Kako se navodi, Schutz je dalje dodala, budući da su mediji u BiH već objavili ovu informaciju, od bh. strane se traži hitno objašnjenje kako bi i njemačka strana danas ili sutra izašla pred vlastitu javnost sa jasnim i konkretnim stavom.

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

“Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa. Još jednom je naglasila da ih je vijest o tako poduzetom koraku od strane Predsjedništva BiH vrlo neprijatno iznenadila i još jednom ponovila da očekuje jasan dogovor u narednih 48 sati”, navodi se u dopisu.

Podsjetimo da je protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH glasao Milorad Dodik, dok su druga dva člana bila za.

Ipak, zanimljivo je da njemačko Ministarstvo vanjskih poslova u ovoj reakciji traži odgovornost cijele države, iako je poznato da je samo Dodik oborio odluku o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH. Postavlja se pitanje zbog čega bi cijela država trebala ispaštati zbog hira jednog političara.

Drugim riječima, šta to država i njene institucije trebaju uraditi da privole Dodika da odobri agreman. Da li su možda druga dva člana Predsjedništva trebali pristati na Dodikove zahtjeve da se ne podrži Ukrajina, da bez pogovora pristupi Otvorenom Balkanu ili da daju dozvolu Gazpromu da gradi gasnu konekciju iz Srbije ka RS-u, kako bi možda Dodik pristao na agreman?