BiH
0

Njemačka: Racija u Siemensu zbog sumnje u pronevjeru

FENA
Policija u Muenchenu i Erlangenu počela je u srijedu ujutro raciju u brojnim uredima tvrtke Siemens zbog sumnje da su njezini vodeći djelatnici počinili krivično djelo pronevjere, saopćilo je državno odvjetništvo u Muenchenu.

"Racija se provodi u oko 30 ureda i privatnih stanova", izjavio je minhenski državni odvjetnik Anton Winkler.

Potvrdio je da 200-tinjak policajaca i djelatnika državnog odvjetništva sudjeluje u akciji koja će potrajati do sutra, prenijela je Hina.

Winkler je, u interesu istrage, istodobno odbio komentirati napise medija po kojima je do racije došlo zbog sumnje u plaćanje mita tvrtkama partnerima Siemensa.

"Spiegel Online" javlja, pozivajući se na izvore u državnom odvjetništvu, da je "veći broj" vodećih djelatnika Siemensa optužen za podmićivanje naručitelja poslova.

Spiegel spominje talijanski energetski koncern Enel, čije je vodstvo navodno podmićivano milijunskim iznosima kako bi se odlučilo na davanje unosnih poslova Siemensu.

Novčane transakcije su obavljane preko računa u inozemstvu, ponajprije u Švicarskoj.

Uprava Siemensa naglasila je da daje "punu podršku" započetoj akciji te da će državnim službama "biti na raspolaganju" kako bi se što prije rasvijetlio čitav slučaj.

Današnjom racijom Siemens se po drugi put, u relativno kratkom vremenu, našao u središtu negativnog medijskog izvještavanja. Naime, zbog nedavnog stečaja i otpuštanja 3000 radnika nekadašnje Siemensove grane za proizvodnju mobitela, uz istodobno naglo povećanje plaća članovima uprave, Siemens se tjednima nalazio na udaru njemačke javnosti.