Potvrđeno za Klix.ba
768

Njemačka povukla odluku o odlikovanju negatora genocida Gideona Greifa

M. G.
Gideon Greif
Gideon Greif
Gideon Greif, izraelski historičar koji je postavljen na čelo tzv. "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u Srebrenici", koji je osnovala Republika Srpska, neće biti odlikovan njemačkim “Saveznim krstom za zasluge”.
Ovo je za Klix.ba potvrdio Dr. Esnaf Begić, predsjednik Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabrucku u Njemačkoj i docent na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabruck, koji je rekao da je obavješten službenim putem iz ureda za odlikovanja predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera da je povučeno odlikovanje izraelskog historičara i istraživača holokausta Gideona Greifa.

“Savezni ministar vanjskih poslova povukao svoj prijedlog za odlikovanje prof. Greifa Ordenom za zasluge Savezne republike Njemačke. Prof. Greif zato neće biti odlikovan Ordenom za zasluge”, stoji u pismu koje je primio dr. Begić.

Pismo iz ureda njemačkog predsjednika
Pismo iz ureda njemačkog predsjednika

Podsjećamo, Gideon Greif je izraelski historičar koji je postavljen na čelo "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine" koja negira da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima.

Njega je “Saveznim krstom za zasluge” 10. novembra trebao odlikovati njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, no to je početkom novembra odgođeno "iz nepredviđenih internih razloga".