Zločin iz 1988. godine
5

Njemačka policija zahvaljujući TV emisiji nakon 35 godina riješila slučaj ubistva

S. Š. U.
Slučaj ubistva 24-godišnje djevojke u Kelnu riješen nakon 35 godina (Foto: EPA-EFE)
Slučaj ubistva 24-godišnje djevojke u Kelnu riješen nakon 35 godina (Foto: EPA-EFE)
Policija u Kelnu uhapsila je 56-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je ubio 24-godišnju djevojku 1988. godine. To je posljednji u nizu hladnih slučajeva koji je riješen jer je slučaj prikazan u jednoj kriminalističkoj emisiji.

Njemačka policija uhapsila je 56-godišnjeg muškarca u Kelnu koji se dovodi u vezu sa ubistvom djevojke tokom karnevalskih svečanosti u starom gradu Altstadtu 35 godina nakon počinjenog zločina, prenosi Deutsche Welle.

Napredak u rješavanju slučaja došao je samo nekoliko sedmica nekon što je o njemu emitovana televizijska emisija koja se bavi neriješenim slučajevima u Njemačkoj pod nazivom "Neriješeni slučajevi broj XY".

Istražitelji su ušli u trag osumnjičenom zahvaljujući izvještaju svjedoka tokom kriminalističke emisije te je slučaj ponovno otvoren 2022. godine, nakon što su specijalni istražitelji u jedinici za hladne slučajeve u državnim policijskim snagama za teške zločine izvršili novu DNK analizu i počeli tražiti informacije.

Ovo je navelo istražitelje da ponovno istraže okolnosti ubistva 24-godišnje Petre Nohl u TV emisiju.

"Kombinacija DNK analize koju je izvršilo istražni rad Uprave kriminalističke policije Kelna i informacije koje su date nakon emisije dovele su do toga da se 56-godišnji muškarac tretira kao osumnjičeni", saopštila je policija.

Kriminalistička emisija "Aktenzeichen XY" se emituje jednom mjesečno na javnom servisu ZDF, a prikazuje se od 1967. godine.