|

Njemačka podržala humanitarno deminiranje u BiH s još 500.000 eura

Njemačka podržala humanitarno deminiranje u BiH s još 500.000 eura
0
F
FENA
28.5.2019. u 12:30
4
komentara
0

dijeljenja
Njemačka podržala humanitarno deminiranje u BiH s još 500.000 eura
Ambasadorica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann jučer je potpisala ugovor s regionalnim direktorom organizacije "Norwegian People’s Aid" (NPA) Svenom Jonasom Zachrissonom, saopćeno je danas iz te ambasade.
S tim ugovorom Njemačka osigurava organizaciji NPA dodatna finansijska sredstva od 500.000 eura i time nastavlja dugogodišnji angažman u oblasti humanitarnog deminiranja.

Ta finansijska pomoć omogućava organizaciji NPA da uz pomoć takozvanog procesa oslobađanja zemljišta u općinama Konjic i Žepče/Zavidovići pristupi čišćenju površina, koje je prethodno Njemačka ambasada obišla i odabrala. Zahvaljujući toj finansijskoj pomoći moguće je očistiti oko dva kvadratna kilometra površine.

Međunarodno priznati proces oslobađanja zemljišta omogućava čišćenje minsko sumnjivih područja na najefikasniji način.

Pored toga, u ovoj godini bit će nabavljene i licence za MapInfo softver, tako da se poznate i odabrane površine mogu unijeti u informativni sistem protuminskog djelovanja.

Taj informacioni sistem protuminskog djelovanja služi za evidenciju minsko sumnjivih površina u cijeloj zemlji i istovremeno daje pregled statusa čišćenja područja.

Od 1997. godine, Savezna vlada podržava humanitarno deminiranje u Bosni i Hercegovini. Do sada je stavila na raspolaganje oko 35,5 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...