Velika pomoć
22

Njemačka izdvaja dodatnih 200.000 eura za podršku žrtvama mina u BiH

Klix.ba
Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann potpisala je sa direktorom organizacije "Enhancing Human Security" (ITF) Tomažom Lovrenčičem još jedan daljnji ugovor, kojim Savezna Republika Njemačka na raspolaganje stavlja dodatna sredstva u visini od 200.000 eura za žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Time će Njemačka u ovoj godini podržati žrtve mina sa dvostrukim iznosom u odnosu na 2017. godini - pored svog angažmana u humanitarnom deminiranju.

Sa ovim sredstvima će se za oko 45 žrtava mina iz Bosne i Hercegovine praviti i prilagođavati proteze kao i nabaviti druga protetička pomagala, kao što su na primjer invalidska kolica ili slušni aparati. Međunarodni gremij, kojim predsjedava Njemačka ambasada, pobrinut će se o tome da pomoć bude dodijeljena osobama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Žrtve mina će potom preko Miracles centra u Mostaru i Univerzitetskog rehabilitacijskog instituta (URI) Soča u Sloveniji dobiti nove proteze, rehabilitacione tretmane, psihološku podršku ili druge uređaje koji su im potrebni kako bi se ponovo integrisali u poslovni život.

Prema izvorima državnog Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) postoji otprilike 7.900 žrtava mina, kako ratnih veterana, tako i civilnih

žrtava. Od toga je otprilike 1.600 poslijeratnih žrtava, dok je na sreću broj novih žrtava na godišnjem nivou značajno opao. Stručna lica, to jeste demineri su ponajviše time pogođeni.