Neprihvatljivo
4

Njemačka biskupija se ogradila od hrvatskog svećenika koji je tražio donacije za negatore Jasenovca

I. Č.
Biskupija Hildesheim ogradila se od hrvatskog svećenika Vinka Puljića koji je tražio donacije za udruženje koje radi na historijskom revizionizmu, javlja službeni portal Njemačke biskupske konferencije Katholisch.de.

Glasnogovornik biskupije Volker Bauerfeld je naglasio da je od svećenika Hrvatske misije u Göttingenu zatraženo da se distancira od "Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac" budući da "simpatije prema fašističkim pokretima ne dolaze u obzir" i da "kršćanske poruke ni na koji način ne mogu biti kompatibilne sa fašizmom".

Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni koordinira hrvatskom vjerskom zajednicom u Njemačkoj. Prvi dušobrižnik Hrvata u Njemačkoj Ivica Komadina, kako navodi Katholisch.de, nije želio komentarisati slučaj.

Poziv za donaciju Društvu za istraživanje trostrukog logora, kojim rukovodi kontroverzni publicista Igor Vukić, objavljen je u septembru na Facebooku.

Vukić zastupa tezu koju su historičari klasificirali kao revizionističku, da koncentracioni logor Jasenovac nije bio logor za istrebljenje između 1941. i 1945. godine. Katholisch.de navodi da je u Jasenovcu ubijeno od 80 hiljada do 100 hiljada ljudi, uglavnom Srba, ali i Židova, Roma i protivnika Nezavisne Države Hrvatske.