BiH
100

Njemačka ambasada u BiH fokusirana na pomoć djeci s posebnim potrebama

Klix.ba
Katarina Witt
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ambasada SR Njemačke u BiH predstavila je kampanju "2017. – sport osoba sa invaliditetom u fokusu" u Olimpijskom muzeju u Zetri. Počasna gošća bila je slavna klizačica Katarina Witt koja je govorila o značaju inkluzije i podrške sportu osoba s invaliditetom.

Katarina Witt, koju bh. javnost pamti po zlatnoj medalji osvojenoj 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama, rekla je da je sretna što je ponovo u Sarajevu za koje je vežu lijepa sjećanja i što ima mogućnost podržati ovu kampanju.

"Ovdje sam na poziv Njemačke ambasade koja će sljedeće godine pomoći i podržati djecu s posebnim potrebama, naročito u sportu. Godina 2017. bi trebala biti godina inkluzije i uključivanja većeg broja ljudi u pomoć djeci s posebnim potrebama. Želim podržati to, jer i sama imam fondaciju koja pomaže djeci s fizičkim nedostacima i nadam se da ću u Sarajevu pronaći projekt koji bi moja fondacija mogla podržati", rekla je Witt.

Činjenica je da je važnost bavljenja sportom za djecu s poteškoćama u razvoju velika, jer pomaže njihovoj inkluziji, psihičkom i fizičkom razvoju. Upravo to je istakla i Katarina Witt čija je fondacija posvećena podršci sportskih projekata za djecu sa invaliditetom.

"Sport pomaže djeci s posebnim potrebama da se lakše uključe u zajednicu, da dobiju potrebno samopouzdanje i shvate da mogu raditi mnoge stvari bez obzira na nedostatke koje imaju. Naravno, potrebni su im naša pažnja, pomoć i podrška", rekla je Witt ističući da javnost mora biti upoznata s tim, jer su djeca s posebnim potrebama vrijedna naše pažnje.

Njemačka ambasada želi doprinijeti poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. U proteklom periodu je podržala veliki broj projekata u oblasti sporta za osobe sa invaliditetom, kao naprimjer nabavku fitnes uređaja za različite ustanove, projekat terapijskog jahanja, nabavku sportske opreme za šahovski klub i projekt škole fudbala.