{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka ambasada ostaje pri svom stavu

S
18.3.2009. u 08:42
0
16
Njemačka ambasada ostaje pri svom stavu
0
Njemačka ambasada ostaje pri svom stavu
Ambasada u potpunosti stoji iza svog saopćenja od 14. marta da je državni sekretar Erler saradniku Deutsche Welle dao intervju koji su objavile Nezavisne novine u svom izdanju od 14.3.2009. godine, saopćeno je danas iz Njemačke ambasade u BiH.
"Nespojivo je sa načelima objektivnog i korektnog novinarstva da štampani tekst intervjua na odlučujućim mjestima odstupa od stvarnog izbora riječi državnog sekretara Erlera.

Savezna Vlada stoji čvrsto iza ocjena o događajima oko SIPE. Međunarodna zajednica, ali prije svega BiH sama, ima veliki interes da jedna izrazito važna institucija na državnom nivou besprijekorno funkcionira. Različiti stavovi o pitanjima kao što je korektan put dostavljanjaistražnih izvještaja donose na kraju štetu ustanovama koje se bave kaznenim gonjenjem i njihovim prihvatanjem u narodu.

Vezano za konkretne dijelove teksta u "Intervju" Nezavisnih novina : Državni sekretar Erler nije rekao (kao što je i u naslovu dato) "neko mora snositi posljedice zbog toga". On je rekao uopšteno a ne osvrćuti se na nekoga lično "iz toga bi se morali izvući odgovarajući zaključci ". Nadalje nije ni rekao "bilo je puno neregularnosti." On je naprotiv govorio o "nekim nelogičnostima". A na pitanje, koji efekat bi uporediv postupak imao u Njemačkog, državni ministar Erler nije rekao "to bi izazvalo mnogo gnjeva", on je jedino naglasio "to bi i u bilo kojoj drugoj zemlji izazvalo
neugodnost. "

U štampanoj formi tekst u kojem nije na korektan način prenesena izjava državnog sekretara Erlera ne bi ni pod kakvim okolnostima bio odobren. Ambasada želi potaknuti svakog da zaista napravi poređenje teksta koji su štampale ove novine i audio-teksta koji je od ovog lista stvaljen na web stranicu", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: