BiH
125

Njegoš Tomić peti dan štrajkuje glađu u parku: Ne odustajem po cijenu života

Piše: E. A.
Višegrađanin Njegoš Tomić, o kojem je Klix.ba već pisao, peti dan štrajkuje glađu u Banjoj Luci.

U parku Mladen Stojanović nalazi se njegov šator, a ovdje je proveo i vikend, da bi mu se u međuvremenu u štrajku pridružila Danijela Sedalar, kćerka poginulog pripadnika Vojske RS-a. Iz Vlade, prema Njegoševim riječima, nije bilo nikakvih reakcija.

"Niko nas nije pogledao, pustili su nas da štrajkujemo i preko vikenda. Danijela Sedlar je počela štrajk zajedno sa mnom jer ima isti problem. Portal Glas naroda RS-a pozvao je na masovno okupljanje, a meni su dolazili iz raznih udruženja da pruže podršku. Hvala im na tome. Dolazili su iz Udruženja 'Naslijeđe' koje je osnovano prošlog mjeseca i zastupa prava djece poginulih boraca. Aco Prelić, predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca sa svojim članovima mi je donio novi šator jer je moj bio potpuno mokar od kiše, pa sad imam bolji smještaj", kaže Tomić za Klix.ba.

Dodaje da je imao mnogo posjeta, od narodnih poslanika do udruženja. Jedino su izostale reakcije Vlade RS-a.

"Dolazio je Adam Šukalo, narodni poslanik, pa predsjednik Narodne partije Mirko Banjac, Tihomir Gligorić, zatim članovi Udruženja 'Veterani RS-a', svi nude pomoć u smislu vode, hrane, napitaka, higijene. Posjetili su me mnogi borci, oficiri i građani. Svakodnevno dolaze. Razgovarao sam sa oko 800 ljudi koji su mi dali podršku na razne načine. Iz Vlade je dolazio samo šef kabineta ministra Savanovića, Blaško Kaurin, ali privatno. Iz Vlade zvanično niko. Štrajkovat ću do ispunjenja mojih zahtjeva i zahtjeva moje kolegice. Ne odustajem po cijenu zdravlja i života", poručio je Njegoš.

Podsjetimo, Njegoš Tomić iz Višegrada na ovaj korak se odlučio nakon višegodišnje potrage za poslom koji nije mogao naći.