Inicijativa partije DENK
265

Nizozemski parlament traži sankcije EU-a protiv Milorada Dodika

R. D.
Foto: DW
Foto: DW
Nizozemski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i član Predsjedništva BiH, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Inicijativu je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo ju je 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv.

Članovi parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Evropskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene direktno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći "kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez uticaja na narod Bosne", piše Al Jazeera Balkans.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Nizozemske da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine.