Donesena odluka
0

Nizozemska komisija za naknadu štete više neće obrađivati nove zahtjeve porodica žrtava

S. G.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Od 15. juna 2023. godine, Nizozemska komisija za naknadu štete Potočari (NCCP) više neće obrađivati nove zahtjeve za naknadu štete.

Zahtjevi pristigli u komisiju do 15. juna 2023. godine će biti ocijenjeni po proceduri. Kancelarije u Sarajevu i Hagu ostat će otvorene za razmatranje zahtjeva i odgovaranje na pitanja o zahtjevima podnesenim prije 15. juna 2023. godine.

Zahtjeve za naknadu štete podnesene 15. juna ili nakon toga, Komisija neće uzeti u obradu.

NCCP je 15. juna 2021. godine započeo implementaciju Uredbe Srebrenica u vezi naknade štete. Uredba se odnosi samo na srodnike ubijenih muškaraca koji su se 13. jula 1995. nalazili u UN-bazi u Potočarima.

Pod bazom se podrazumijeva samo UN-baza, bivša fabrika akumulatora. Skoro 2 godine nakon otvaranja šaltera, komisija je primila više od 7000 zahtjeva.

Ovi zahtjevi se odnose na više od 2.500 žrtava. Procjene polaze od toga da se maksimalno 500 muškaraca nalazilo u UN-bazi 13. jula 1995. godine.

“Ove brojke govore da su naši napori, da stupimo u kontakt sa što više srodnika srebreničkih žrtava, urodili plodom. Uredba Srebrenica je poznata široj javnosti u BiH i drugim zemljama.”

NCCP će sve zahtjeve koje primi prije 15. juna 2023. obraditi po uobičajenoj proceduri. Podnosioci zahtjeva će dobiti potvrdu o prijemu u roku od mjesec dana, nakon čega će prijava biti ocijenjena.

Ako NCCP sumnja da je žrtva toga dana bila u UN-bazi, Komisija će od podnosioca zahtjeva zatražiti dodatne informacije. Ovi dodatni podaci mogu se dostaviti NCCP-u nakon 15. juna 2023. Kancelarije NCCP-a u Hagu i Sarajevu ostaju otvoreni.

Podnosioci zahtjeva također mogu zakazati termin u jednoj od kancelarija nakon 14. juna ili poslati e-mail, faks ili poštu NCCP-u. Za skoro 2 godine, NCCP je uspio stupiti u kontakt sa mnogim srodnicima u Bosni i dijaspori”, kaže predsjednica Komisije Wortmann.

"Za mnoge ljude bilo je emocionalno teško vratiti se u te strašne dane 1995. Nažalost, mnoge smo morali razočarati odbijanjem njihovog zahtjeva za naknadu štete. Ali naknada štete je ograničena na srodnike onih ljudi koji su 13. jula 1995. bili u UN-bazi, poznatoj i kao bivša fabrika akumulatora."