Kritika iz EU
314

Nizozemska europarlamentarka: Schmidtova odluka je u korist HDZ-a

B. R.
Tineke Strik, nizozemska europarlamentarka (Foto: T. S./Klix.ba)
Tineke Strik, nizozemska europarlamentarka (Foto: T. S./Klix.ba)
Europarlamentarka nizozemske stranke Zelena ljevica Tineke Strik je komentarisala rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini te odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.
Strik je među političarima Evropske unije koji smatraju da su se nakon jučerašnjih (2. oktobar) izbora promjene desile.

"Pozdravljam rezultate izbora. Izgleda da su mnogi građani poslali u prošlost etnonacionalističke korumpirane političare te da su pokazali da žele integracije u EU. Unija bi trebala iskoristiti ovaj trenutak da bi dalje pomogla Bosni i Hercegovini", ukazala je.

Smatra da se odlukom Schmidta o izmjenama Izbornog zakona, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, pogoduje HDZ-u.

"Rezultati izbora bili su u sjeni odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) da iskoristi bonske ovlasti da bi nametnuo novi Izborni zakon, a kojim se zadovoljavaju interesi etnonacionalističkog HDZ-a i njegove sestrinske stranke u Zagrebu. Time je Schmidt ozbiljno zakomplikovao reformski proces", navela je Strik.

Prema njenim riječima, bonske ovlasti treba tretirati s velikim integritetom i proporcionalnosti.

"Njihovo korištenje na dan izbora ukazuje na potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili demokratska prava. To je značajno naštetilo OHR-u kao instituciji koja je, nažalost, i danas prijeko potrebna", zaključila je Strik.

Podsjećamo, nizozemska političarka je bila među europarlamentarcima koji su prošle godine posjetili Bosnu i Hercegovinu.