BiH
0

Niz zidine Jajca spuštena najveća zastava EU

FENA
Jajce, Foto: Arhiva
Jajce, Foto: Arhiva
Uz zvuke himne Evrope u izvedbi Gradskog duhačkog orkestra - limene glazbe Jajce, članovi Vatrogasnog društva Jajce spustili su danas najveću zastavu EU niz zidine Tvrđave starog grada Jajca.

Bila je to čestitka građana Jajca Evropi za rođendan uz želju da se BiH što skorije pridruži ovoj porodici. Također, bila je to i čestitka uz 9. maj Dan pobjede nad fašizmom.

Krug koji čine zlatne zvijezde na zastavi Evropske unije predstavlja solidarnost i harmoniju između naroda Evrope. Ovaj simbol solidarnosti na zidinama Tvrđave kraljevskog grada Jajca, uz kraljevski grb, simbol državnosti Bosne i Hercegovine, još jednom je potvrda opredjeljenja ovog grada za zajedničku budućnost, saopćeno je iz Općine Jajce.

  • Nije slučajno da se upravo ovaj datum i na ovaj način obilježava u Jajcu gradu kandidatu BiH za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Najveća zastava EU, dimenzija 18x12 metara prvi put se zaviorila na Starom mostu u Mostaru, spomeniku koji se već nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske baštine. Danas, ova zastava viori se na bedemima Tvrđave u Jajcu, što također nosi i poruku, naglasio je načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić.