BiH
0

Niz zamjerki na informaciju o stanju sigurnosti u BiH

FENA
Informacija o stanju sigurnosti u BiH, koju je u današnjem nastavku zasjedanja razmatrao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, pokazuje kako je stanje sigurnosti u našoj zemlji u 2006. godini bilo zadovoljavajuće.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović prezentirao je osnovne značajke iz ove informacije, uz ocjenu da bez reforme policije neće doći do poboljšanja stanja u oblasti sigurnosti.

Ostvaren je napredak u oblasti zaštite međunarodnih granica i unutrašnjih graničnih prijelaza. Tako je porastao broj otkrivenih osoba u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice za 97 posto.

Također, indikativno je povećanje broja osoba koje nisu posjedovale potrebna novčana sredstva, radne dozvole ili su davale lažne podatke zbog čega im je odbijen ulazak i boravak u BiH.

Zabilježen je porast krivičnih djela protiv života i tijela te dostojanstva osoba i morala u odnosu na prethodnu godinu, dok je u oblasti privrednog kriminala evidentiran pad krivičnih djela.

Prema Informaciji, na saobraćajnicama u BiH je u prošloj godini došlo do povećanja broja nesreća i poginulih, a ocijenjeno je da su stupanjem na snagu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja stvoreni preduvjeti za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

I dalje prioritetan zadatak ostaje hapšenje osoba s popisa Haškog tribunala.

Poslanici su na Informaciju o stanju sigurnosti iznijeli niz zamjerki. Veći broj njih smatra da stanje sigurnosti u našoj zemlji nije zadovoljavajuće kako je to navedeno u ovom dokumentu.

Istaknuli su da sigurnosni sistem u BiH nije adekvatan da bi odgovorio izazovima u ovoj oblasti te su ukazali na potrebu reforme sistema sigurnosti.

Predstavnički dom PSBiH danas je diskutirao i o Prijedlogu zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju u prvom čitanju. Ovaj akt nije dobio potrebnu entitetsku većinu za usvajanje te će uslijediti njegovo usaglašavanje u Kolegiju Doma.

Kako su obrazložili iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ovaj prijedlog zakona je usaglašen s nadležnim ministarstvima RS-a, FBiH i Distrikta Brčko, te definira nadležnosti svih nivoa vlasti u ovoj oblasti.

Zakon je potreban BiH radi koordinacije i harmonizacije aktivnosti i mjera u ovom sektoru, pristupa pretpristupnim fondovima EU, koordinacije između nadležnih agencija te uspostave jedinstvenih registara.

Protiv prijedloga zakona su glasali poslanici SDS-a, smatrajući da ovaj akt predstavlja prijenos nadležnosti s entiteta na državu.