|

Niz solitera jedan od najskupljih stambenih projekata u historiji Zenice

Niz solitera jedan od najskupljih stambenih projekata u historiji Zenice
372
Piše: E. M.
25.3.2017. u 14:40
141
komentara
372

dijeljenja
Niz solitera jedan od najskupljih stambenih projekata u historiji Zenice Kineski zid u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Kineski zid jedna je od najpoznatijih građevina na svijetu, ali veoma malo ljudi zna da Kineski zid postoji i u Zenici te da je njegova gradnja završena 1976. godine.
U centru Zenice već 40 godina pažnju prolaznika privlači niz od deset solitera izgrađenih u zeničkoj ulici Mejdandžik. Njihova gradnja solitera trajala je od kraja 1971. godine pa do sredine 1976. godine kada su useljavana posljednja dva izgrađena solitera T-1 i T-2.

U razgovoru za Klix.ba Zeničanin Mirsad Đulbić je kazao kako su soliteri različite spratnosti od 10 do 17 spratova te su povezani u tri grupe.

"Zeničani su ovaj niz solitera prozvali Kineski zid jer ih je konfiguracijom podsjećao na to djelo ljudskih ruku", kazao je Đulbić.

Mnogi urbanisti i građani tokom gradnje zeničkog Kineskog zida izrazili su negodovanje zbog spajanja solitera. S obzirom na to da je u to vrijeme u Zenici bilo sve manje građevinskog prostora, spajanje solitera bio je jedini način štednje prostora. Projektant tada mega projekta izgradnje solitera bio je Zeničanin Mugdim Čukle.

Kineski zid u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) Kineski zid u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)


"Urbanisti su smatrali da ovakvi blokovi pridonose zatvaranju prirodnih zračnih strujanja, ali i da odvajaju druga naselja od grada, u ovom slučaju Meokušnice te da se narušava cjelokupna fizionomija", napisao je u svom magistarskom radu "Urbanizacija Zenice 1956-1990 (prema pisanju "Naše riječi") Mirza Džananović.

Izgradnjom Kineskog zida i naselja Meokušnice izgrađena su i dva nova vrtića i rekonstruisane dvije osnovne škole. Brojne gradske četvrti u Zenici su po naseljenosti i izgradnji nebodera prije 40-ak godina premašile sve jugoslavenske rekorde. Tokom 80-ih godina u Zenici je izgrađeno blizu 5.000 stanova.

Džananović je pojasnio kako je malo detalja poznato o historiji Zenice iz socijalističkog razdoblja, zbog čega je odlučio istražiti razvoj grada.

"Osnovna tema mojih istraživanja u principu je historija Zenice generalno, ali pošto je socijalističko razdoblje, ne samo prošlosti Zenice, već generalno BiH, najslabije istražena odlučio sam se za to razdoblje. Zenica je za vrijeme socijalizma bila veliki industrijski centar, što je dovelo do intenzivnog razvoja grada, tako da se sama tema i na taj način nametnula", izjavio je Džananović.

Kineski zid u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) Kineski zid u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)


Kineski zid je u vrijeme svoje gradnje predstavljao jedan od najvećih projekata u Zenici.

"Inače su sedamdesete godine vrijeme intenzivne stambene izgradnje, s tim da se tada prešlo na sistem gradnje kompletnih naselja. Tada su i nastala velika naselja poput Lamele, Meokušnica i Kineskog zida, čime je potpuno izmijenjena fizionomija grada. Kineski zid je naročito interesantan s obzirom na to da je veliko i tada moderno naselje izgrađeno na temeljima stare zeničke mahale. Iako je teško procijeniti ukupnu vrijednost radova, jer je naselje građeno u etapama, ovo je sigurno jedan od najskupljih stambenih projekata u Zenici", zaključio je Džananović.

Zeničani smatraju da je današnjim zgradama u Zenici potrebno dodati boje s obzirom na to da su u to vrijeme građene sa sivim fasadama zbog toga što je Zenica bila industrijski grad.
Prijavi grešku


Komentari (141)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...