"Tekući problemi"
0

Niz Milinkladsku ulicu u Sarajevu teče kanalizacija

Piše: N. Jamaković
Stanari Milinkladske ulice u općini Novo Sarajevo već su dvije sedmice prisiljeni trpjeti to što im kanalizacija teče ulicom u dužini 150 metara.

"Sve je počelo u petak, 27. maja. Obaviještena je mjesna zajednica, odnosno Općina. Dolazila je inspektorica (vjerovatno komunalna) 31. maja. Vjerovatno je to u 'nekoj proceduri', ali valjda bi hitne slučajeve trebalo drugačije rješavati.

Riječ je o gusto naseljenom mjestu sa velikim brojem djece koja se čak i igraju (tu im je i koš) tik uz fekalije. Mislim da ne treba ni napominjati da se uslijed visokih temperatura svi možemo zaraziti", napisao nam je čitatelj iz Milinkladske.

Odgovor smo potražili u preduzeću Vodovod i kanalizacija gdje nam je rečeno da je problem na privatnoj priključnoj kanalizacionoj mreži, a ne na javnoj.

"Javna mreža funkcioniše"

"Nama je općinska komunalna inspektorica uputila dopis kojim nas je upoznala s ovim problemom. Naša ekipa je potom izašla na teren i ustanovila da javna mreža funkcioniše, te da otpadne vode iz privatnih objekata, odnosno iz njihove privatne kanalizacione mreže teku niz ulicu. Tako, taj problem nije u našoj, već u nadležnosti Općine, čija inspekcija treba naložiti privatnom licu da sanira taj problem. Takav odgovor smo dali i općinskoj inspektorici", rečeno nam je u VIK-u.

Međutim, glavna općinska inspektorica Dijana Ćućula kaže da iz VIK-a još nisu dobili pisani odgovor u vezi s ovim problemom, te da čekaju upravo to.

"Mi ne možemo djelovati dok ne dobijemo napismeno informaciju iz VIK-a. Ako je zaista kvar na privatnom dijelu kanalizacione mreže mi ćemo onda po dobijanju takve informacije djelovati hitno, kako fekalije ne bi ugrozile stanovništvo. Međutim, moram naglasiti da je riječ o veoma složenom problemu, koji nije jedini na općini. Ne kažem da je to u Milinkladskoj slučaj, međutim, često se tu radi o bespravnim objektima, ili o objektima čija je legalizacija u toku, tako da su nam ruke vezane", kaže Ćućula i dodaje:

Složena problematika

"Također, nerijetko su ti objekti priključeni na vodovodnu mrežu, a ne na kanalizacionu pa se postavlja pitanje kako je to moguće. Da je situacija normalna kao što nije takvi objekti ne bi mogli biti ni izgrađeni, a da nisu priključeni na infrastrukturu. Umjesto toga, imate situaciju da VIK uredno naplaćuje priključak i vodu, pa i odvodnju otpadnih voda od ljudi koji su izgradili privatne objekte bespravno.

Dakle, problematika je veoma složena, posebno jer zakonom ne može biti ni propisano šta činiti u takvim situacijama kad iz bespravnih objekata ističe kanalizacija. Nama su ruke svezane, jer jednostavno ne možemo naložiti vlasniku bespravnog objekta da se priključi na javnu kanalizaciju, jer je to nelegalno. A, u situacijama kad je legalizacija objekta u toku ne možemo ni izdati rješenje za rušenje itd. Međutim, s obzirom da se ovdje može raditi o opasnosti da se stanovništvo zarazi, odmah po dobijanju informacije iz VIK-a mi ćemo izaći na teren i pokušati pronaći odgovarajuće rješenje, samo jer se radi o hitnom slučaju", pojasnila nam je sagovornica iz Općine.