Konsolidirani izvještaj
5

Nivoi vlasti u FBiH ostvarili pozitivan finansijski rezultat od 480 miliona KM

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Za razdoblje januar-septembar 2018. godine svi nivoi vlasti Federacije BiH ostvarile su pozitivan finansijski rezultat od 480,1 miliona KM.

To je navedeno u konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta Federacije BiH, kantona, općina i financijskih planova vanbudžetskih fondova, što ga je danas razmatrala Vlada FBiH.

Izvještaj je urađen na temelju financijskih izvještaja o izvršenju budžeta FBiH, kantona i općina Federacije BiH, te financijskih planova vanbudžetskih fondova u FBiH (po deset kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, tri kantonalne direkcije za ceste, Fond MIO, Federalni zavod za zapošljavanje i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH).

Posmatrano po nivoima vlasti, ukupan rezultat Proračuna FBiH iznosi 29,3 miliona KM, kantona 228,2 miliona KM, općina 106,3 miliona KM i sektora socijalne zaštite (vanbudžetski fondovi) 116,2 miliona KM.

Ukupni prihodi za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznose 6.340,7 miliona KM, što je za 284,9 miliona KM ili za 4,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, dok je ostvarenje u odnosu na plan 68,6 posto.

Konsolidirani kapitalni transferi iznose 64,1 miliona KM i u odnosu na razdoblje januar-septembar 2017. godine njihovo ostvarenje je manje za 0,7 posto. Kapitalni transferi drugim razinama vlasti iznose 13,8 miliona KM, transferi pojedincima 3,3 miliona KM, neprofitnim organizacijama 23 miliona KM i javnim poduzećima 21,5 miliona KM.