BiH
0

Nivo Spreče u opadanju, klizišta u Srebreniku, Kalesiji, Sapni i Gradačcu

FENA
U općini Gračanica, nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, u fazi je opadanja, a pod vodom je još oko 30 ha priobalnog poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj trenutno iznosi 305 cm i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati niži je za 56 cm, a kritična tačka je 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

U protekla 24 sata, operativnom centru Civilne zaštite Srebrenik, prijavljeno je plavljenje jednog stambenog objekta u naselju Brničani (površinske vode), kao i plavljenje oko tri duluma zemljišta pod travom u naselju Špionica (površinske vode).

Visina vodostaja rijeke Save, kroz Posavski kanton, izmjerena jutros u 8 sati iznosila je u Bosanskom Brod 516 cm (pripremno stanje), juče 522 cm, Bosanskom Šamcu 415 cm (normalno stanje), juče 413 cm te Orašju 673 cm (pripremno stanje), juče 662 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 199,03 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati, nivo je viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,2 m3/s.

U protekla 24 sata, operativnom centru CZ Srebrenik prijavljena su dva nova klizišta i to Sladna-Pirage, gdje je usljed klizanja tla u prekidu putna komunikacija prema Hodžićima, zatim Donji Srebrenik, gdje klizište ugrožava oko dva duluma voćki i dva duluma poljoprivrednog zemljišta.

U općini Kalesija prijavljeno je aktiviranje dva stara klizišta, u naseljima Paraći i Dubnica, koja ugrožavaju jedan stambeni objekt.

U općini Sapna prijavljeno je aktiviranje tri stara klizišta i to prekid lokalne putne komunikacije Skakovica-Rastošnica, usljed aktiviranja klizišta (put prema Priboju), klizište u naselju Žuje Šarci, koje ugrožava jedan stambeni objekt i klizište u naselju Vitinica, koje ugrožava direktno jedan, a indirektno dva stambena objekta.

U općini Gradačac prijavljeno je aktiviranje tri klizišta, od kojih su dva na poljoprivrednom zemljištu, u naseljima Međiđa Donja i Sibovac te jedno klizište u naselju Međiđa Gornja, koje ugrožava jedan stambeni objekt.

U općina Maglaj, uposleni u Općinskoj službi CZ-e, zajedno sa geolozima UNDP-a, izašli su na teren i izvršili snimanje klizišta i oštećenosti objekata, na području MZ-e Bočinja, lokalitet Mitrovići, te MZ-a Bakotić, Krsno Polje i Ulišnjak (Isići).