{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Niti građani traže svoja prava, niti ih država poštuje

F
2.6.2009. u 15:50
0
1
Niti građani traže svoja prava, niti ih država poštuje
0
Niti građani traže svoja prava, niti ih država poštuje
Foto: Sarajevo-x.com
Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu će 5. juna predstaviti Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u zemlji za 2008. godinu.
U saopćenju za javnost Tim Centra za ljudska prava navodi da će promocija biti održana u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, a obratit će se predstavnici Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i Fonda otvoreno društvo BiH te potpredsjednik Ustavnog suda FBiH Faris Vehabović i medijski analitičar Davor Marko.

Specifičnost izvještaja je u tome što nudi i mogući model za prevazilaženje problema sa zaštitom i poštivanjima ljudskih prava. No njegov primarni cilj je bio analizirati obim u kojem je domaće zakonodavstvo usaglašeno s ključnim međunarodnim i regionalnim standardima i pravima.

"Nažalost, jedan od nalaza izvještaja je i upozorenje da se i u 2008. Bosna i Hercegovina nalazi na početku izgradnje efikasnog i funkcionalnog sistema zaštite ljudskih prava", navodi se.

Među razlozima ističe se nedovoljno razvijena pravna svijest građana i građanki o ljudskim pravima (od ukupnog broja ispitanih samo 12,7 posto se nekome obratilo radi zaštite ljudskih prava, dok 87,3 posto građana uopće nije potražilo neku vrstu zaštite; nepoznavanje mehanizama njihove zaštite, te nepovjerenje koje se gaji prema nadležnim institucijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: