BiH
0

Nisu prihvaćene izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije prihvatio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobrćaja na putevima u BiH, koji je u prošlom sazivu usvojio Dom naroda državnog parlamenta.

Predloženim zakonom bilo je predviđeno da umjesto dosadašnje odredbe prema kojoj isključivo Crveni križ vrši organizaciju osposobljavanja kandidata za vozače iz pružanja prve pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći, to mogu pod istim uvjetima vršiti i druge humanitarne ogranizacije kojima je u skladu s pravilnikom dato takvo javno ovlaštenje.

Međutim, poslanici su prihvatajući negativan izvještaj nadležne parlamentarne komisije o predloženom zakonu odlučili da ga ne prihvate. U izvještaju komisije se navodi da Vijeće ministara ne podržava usvajanje Prijedloga zakona, te da društvo Crvenog križa BiH jednoobrazno na cijeloj teritoriji BiH, osposobljava kandidate za vozače vozila na motorni pogon iz pružanja prve pomoći.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o konkurenciji BiH čiji je predlagač poslanik Milorad Živković i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o industrijskom vlasništvu u BiH koji su predložili poslanici Selim Bešlagić i Mirjana Malić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH koji je predložio poslanik Remzija Kadrić bit će razmatran u redovnoj parlamentarnoj proceduri, jer danas nije prihvaćen zahtjev da se on razmatra po skraćenom postupku.

Poslanici su prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o okviru deviznog poslovanja u BiH po skraćenom postupku.

Na današnjoj sjednici Branka Todorović je imenovana za sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a Aljoša Čampara za sekretara Zajedničke službe PSBiH.