Dom naroda PSBiH
0

Nisu ispunjeni uslovi za ovjeru kandidatskih listi delegata iz FBiH

FENA
Centralna Izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je, nakon izvršenih provjera, utvrdila da nisu ispunjeni uvjeti za ovjeru kandidatskih listi za izbor delegate iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz reda bošnjačkog naroda dostavljeno je ukupno sedam kandidatskih listi na kojima se nalaze imena 19 kandidata, dok je iz reda hrvatskog naroda dostavljeno šest kandidatskih listi na kojima se nalaze imena 21 kandidata.

Od Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bit će zatražena dodatna dokumentacija na osnovu koje će se utvrditi da li su liste predložili ovlašteni predlagači, da li su svi ovlašteni predlagači bili pozvani da dostave liste i u kojem roku.

Uporedo s ovom aktivnošću, u cilju ubrzanja procesa, CIKBiH je ostavila rok od 48 sati za dvije političke stranke da otklone nedostatke.

Naime, HDZ BiH je predložio dvije kandidatske liste, dok HDZ 1990 nije naznačio na kandidatskoj listi pripadnost narodu nominiranih kandidata.

CIKBiH je donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremenih izbora za načelnika opštine Mrkonjić Grad održanih 8. maja.

Za načelnicu općine Mrkonjić Grad izabrana je Divna Aničić (Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD Milorad Dodik) s osvojenih 4998 glasova, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.