Potvrdio načelnik
390

Ništa od spomenika: Tenk neće biti postavljen ispred Druge gimnazije u Sarajevu

Klix.ba
Druga gimnazija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Druga gimnazija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je prošle godine potpisan Sporazum o izgradnji spomenika bosanskim specijalcima u parku pored Druge gimnazije, čini se kako ideja o postavljanju tenka ispred škole ipak neće biti reaizirana.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je razgovarao s predstavnicima Druge gimnazije o ponovnom pokretanju inicijative za izmještanje autobuskog terminala iz ulice Sutjeska koji se nalazi neposredno uz kapiju ove srednjoškolske ustanove.

Kako je kazao Ajnadžić, plan je da se prostor oko Druge gimnazije hortikularno uredi, a tu je planirano i postavljanje spomen zida za poginule pripadnike specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH. Međutim, prvobitna ideja o postavljanju tenka neće biti realizirana.

"Ne mogu dati podršku sadašnjoj ideji da na toj lokaciji bude postavljen tenk kao spomen na poginule hrabre pripadnike pomenute jedinice iz više razloga", objasnio je Ajnadžić.

Općina Centar prošle godine je dodijelila Udruženju veterana odreda policije "Bosna" 10.000 KM za projekt izgradnje spomenika bosanskim specijalcima u ulici Alipašina.

Ajnadžić je tada kazao kako su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili spomenik koji će podsjećati na značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i BiH.

Idejno rješenje za spomenik bh. specijalcima uradio je poznati konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba. Prema njegovom idejnom prijedlogu, grupa bh. specijalaca trebala se nalaziti na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu. Procijenjena vrijednost projekta je oko 183.000 KM.

Iz Druge gimnazije također su istakli da nisu protiv spomen obilježja, ali da tenk nije dobro rješenje. Još nije poznato kakva će biti nova ideja o postavljanju spomenika.