Odlučivat će Ustavni sud
114

Ništa od smjene SDA-ove vlade u Tuzli, pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa

A. K.
Detalj sa današnje sjednice Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa današnje sjednice Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada, ali ni rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona danas nisu smijenjeni jer je u oba slučaja pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što će biti upućeno Ustavnom sudu FBiH na razmatranje i odlučivanje.

Na zahtjev zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) danas je održana hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Tom prilikom, između ostalog tražila se smjena Vlade TK koju predvodi premijer Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Sa 18 glasova za usvojen je dnevni red na kojem se nalazilo razmatranje prijedloga i donošenje odluke o smjeni predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine TK te razmatranje prijedloga i donošenje odluke o potvrđivanju kandidata za izbor na mjesto predsjednika i njegovih zamjenika.

Rukovodstvo Kantonalne skupštine nije smijenjeno (Foto: A. K./Klix.ba)
Rukovodstvo Kantonalne skupštine nije smijenjeno (Foto: A. K./Klix.ba)

Međutim, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog pretpostavke da na njegovo mjesto neće doći adekvatna osoba iz reda srpskog naroda.

"Ovo trenutno blokira smjenu rukovodstva skupštine sve dok Ustavni sud FBiH ne donese odluku. Ovakvih slučajeva je bilo mnogo i nadležni sud je u veoma kratkom roku rješavao ta pitanja. Nadam se da će odluka biti donesena u veoma kratkom roku", naveo je Vujović.

Uslijedilo je glasanje po klubovima naroda te je Klub Srba za smjenu Vlade TK glasao 1:1, Klub Hrvata 1:1, Klub Bošnjaka 15:13, a ukupno je rezultat zastupnika 18 za te 17 protiv.

Shodno procedurama, zaključci i zapisnik glasanja bit će poslati Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti, a do tada aktuelni saziv Kantonalne vlade nastavlja s radom.

Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon toga su predlagači smjene, odnosno zastupnici SDP-a predložili povlačenje spomenute tačke s dnevnog reda.

"Ovo mi se doima licemjerno i moralno jadno jer je po obrazloženju predsjednika skupštine rečeno da on smatra da na toj poziciji ne bi bio adekvatan predstavnik srpskog naroda. S druge strane, potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda vitalno nacionalno pitanje nije pokrenuo kada u vladi nismo imali Hrvata", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

On navodi da se tim potezom blokirao Tuzlanski kanton, naglasivši da su pod upitnikom i isplate plaća budžetskim korisnicima. Kako je naveo, za to odgovornost preuzimaju Žarko Vujović i njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda Boris Krešić

"Ova vlada nema dva ministra, a tu su prisutne i brojne negativnosti u njenom radu. Vlada nema više od 17 ruku u skupštini i ne znamo kako će usvojiti budžet. Oni nemaju 18 ruku i nama sad ne daju da napravimo vladu. Ovo nije blokada od sedam dana već znatno duže jer u Ustavnom sudu FBiH ne postoji vijeće koje odlučuje po pitanju vitalnog nacionalnog interesa", upozorio je Hadžić.

Predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK Senad Alić ističe da nijedan klub naroda nije imao većinu za povlačenje vitalnog nacionalnog interesa, već je to učinjeno iz rukovodstva zakonodavnog tijela.

"Volja većine u skupštini danas nije ispoštovana jer da je drugačije bilo Krešić i Vujović bi bili smijenjeni", kazao je Alić, istaknuvši da stranka iz koje dolazi skupa sa SDP-om, SBB-om i Našom strankom predstavljaju samo skupštinsku većinu, ali ne i koaliciju.

Na dnevnom redu današnje hitne sjednice se našlo i razmatranje prijedloga i donošenje odluke o smjeni Vlade TK, međutim predsjednik i potpredsjednik Kantonalne skupštine Žarko Vujović i Boris Krešić su se pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog i hrvatskog naroda.

Pokrenuto je pitanje vitalnog nacionalnog interesa (Foto: A. K./Klix.ba)
Pokrenuto je pitanje vitalnog nacionalnog interesa (Foto: A. K./Klix.ba)

Zastupnik u Skupštini TK iz Naše stranke Selim Bešlagić smatra da je danas u tom zakonodavnom tijelu evidentirano političko nasilje.

"To se desilo jer vitalni nacionalni interes koriste u cilju blokade nečega što je legalno. Ne mogu sebi objasniti i ovo je haranga nad jednim sistemom koji je 'demokratski'", poručio je Bešlagić prilikom obraćanja zastupnicima u Skupštini TK.

Kada je riječ o donošenju odluke o davanju saglasnosti za ovlaštenje sekretarima ministarstva da vrše poslove ministara, na sjednici je konstatovano da, ukoliko Ustavni sud FBiH donese odluku da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, ovlastit će se sekretari ministarstva. Do tada ministri nastavljaju s radom.

Također, donesena je i odluka o moratoriju na zapošljavanje u svim javnim ustanovama, izuzev Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i Općoj bolnici u Gračanici, shodno pandemiji koronavirusa.