Žučna rasprava
56

Ništa od smjene ministra Topčagića, Skupština TK nije podržala inicijativu SDP-a

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) na današnjoj sjednici nisu podržali inicijativu Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) kojom su tražili da skupština obaveže premijera Begu Gutića da pokrene proceduru smjene ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića.

Podsjetimo, Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK inicijativu o smjeni ministra Topčagića podnio je zbog navodno lošeg rukovođenja ministarstvom te sumnje na nepotizam, korupciju, zloupotrebu položaja, ali i sukob interesa.

Lavinu u TK pokrenula su pisma koja su visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) nedavno uputili predsjedniku Bakiru Izetbegoviću.

Žestoke optužbe pljuštale su na sve strane, a među potpisnicima jednog od pisama je i premijer TK Bego Gutić koji je, između ostalog, ukazao na Topčagićevo loše rukovođenje kantonalnim MUP-om te izrazio sumnje u zloupotrebu položaja.

Podsjećamo, da bi se pokrenula procedura smjene vlade, odnosno ministra, potreban je potpis 12 zastupnika, a s obzirom na to da opozicija nema toliki broj zastupnika, iz Kluba SDP-a pokrenuli su inicijativu da to učini premijer, o čemu su se zastupnici izjasnili glasanjem.

Rasprava na relaciji Gutić-Topčagić obilježila je prvi dio sjednice Skupštine TK, a ticala se njihovih optužbi koje su iznijeli u pismima upućenim Izetbegoviću, o čemu smo u nekoliko navrata pisali.

Gutić nije podržao inicijativu, Topčagić tvrdi da nije u sukobu interesa

Gutić je za govornicom, između ostalog, kazao da će inicijativu SDP-a podržati tek onda kada predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić prikupi 18 potpisa.

"Mislim da je ovo trošenje vremena ako nemate dovoljno ruku. Sami ste objasnili zbog čega ste išli na ovakav način pokretanja inicijative za smjenu ministra Topčagića, jer nemate dovoljan broj ruku u Skupštini TK da biste je pokrenuli", istakao je Gutić.

Ministar Topčagić je rekao da je SDP njegovu smjenu tražio na osnovu neargumentovanih zahtjeva, s obzirom na to da Skupština i Vlada TK nisu tijela koja utvrđuju sukob interesa.

"Kada je riječ o poslovima mog brata, to su poslovi koje je dobijao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama koji je jasan. Bitno je da moj brat nije dobio nijedan posao u MUP-u TK, a samim tim nema ni sukoba interesa", istakao je Topčagić.

Kao jedan od razloga za Topčagićevu smjenu, iz SDP-a su ranije naveli i netransparentno zapošljavanje u MUP-u TK, a ovo je i kantonalni premijer naveo u pismu upućenom Izetbegoviću.

"Vidjelo se kako SDP spinuje stvari, ne žele ni da pročitaju onako kako je premijer napisao u pismu i neće da kažu da je netransparentno za stranku, pritom misleći na SDA. U MUP-u TK prijem je vršen u skladu sa zakonom i propisima i onim što je u interesu građana TK. Kada je riječ o razdvajanju Uprave policije od MUP-a TK, odnosno stvaranju zasebne budžetske jedinice, ovdje ministar sigurno nije kriv. Zakon je donesen 2010. i prethodna vlast je imala četiri godine roka da taj zakon implementira, ali svi su problemi stigli ovu vladu", naglasio je Topčagić.

Kao ministar unutrašnjih poslova Topčagić je potcrtao da poštuje zakonitost, naglasivši da nikada neće stati u zaštitu kriminala.

"Za mene kriminal i povrede zakona nemaju ni boje, ni stranke. To pokazuje i nekoliko predmeta koji su rađeni u TK. MUPTK je skupa s Tužilaštvom TK radio predmet Fortune, Šuma TK i slično. Mi ćemo tako nastaviti raditi i u narednom periodu", dodao je Topčagić.

Hadžić: Prevladale strane koje nisu za obračun s kriminalom i korupcijom

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić nakon glasanja je kazao da su u Kantonalnoj skupštini prevladale strane koje nisu za obračun s kriminalom i korupcijom.

"To su snage koje ne vide da je u onim prepiskama (pismima upućenim Izetbegoviću, op.a.) bilo dovoljno elemenata za pokretanje više krivičnih prijava i nažalost inicijativa za pokretanje smjene nije dobila potrebnu većinu", izjavio je Hadžić.

On je zaključio da je očekivao da će klubovi drugih političkih partija iz kojih ne dolazi ministar Topčagić imati dovoljno snage da iskažu stav da su protiv Topčagićevog načina rada.