{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ništa od raspuštanja Parlamenta FBiH: U srijedu sjednica o budžetu za 2018.

Piše: S. H./Klix.ba
15.1.2018. u 18:21
56
169
Ništa od raspuštanja Parlamenta FBiH: U srijedu sjednica o budžetu za 2018.
56
Ništa od raspuštanja Parlamenta FBiH: U srijedu sjednica o budžetu za 2018.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kako stvari stoje neće doći u situaciju da raspusti Parlament FBiH jer su koalicioni partneri SDA, HDZ i SBB dogovorili da se sjednica o usvajanju budžeta za 2018. godinu održi u srijedu.
Kako Klix.ba saznaje današnji sastanak kolegija Vlade FBiH kojeg čine Fadil Novalić, Jelka Milićević i Vesko Drljača te predstavnici SDA, HDZ i SBB u oba doma Parlamenta FBiH danas su na sastanku koji je počeo u 15 sati dogovorili deblokadu rada Parlamenta FBiH.

Ključna sjednica pred tim zakonodavnim tijelom u ovom trenutku bit će organizovana u srijedu na kojoj će se raspravljati o budžetu za 2018. godinu.

Očekuje se da će nakon toga zastupnici u Parlamentu FBiH raspravljati i o važnim zakonima poput usvajanja izmjena Zakona o PIO-u, zakona koji reguliše status demobilisanih boraca, zatim izmjene Zakona o policijskim službenicima i brojne druge zakonodavne akte.

Još u toku trajanja sastanka koalicionih parnera u vlasti FBiH medijima s ekratko obratio Marinko Čavara, predsjednik FBiH, koji je kazao d aje predizborna kampanja prerano krenula i da uzima danak.

"Kampanja je prerano krenula, ona uzima svoj danak. Neke stranke pokušavaju da se prikažu kao da su zaštitnici BiH, a da svi ostali mrze tu državu. To je apsurdno, ja uvijek kažem 'Ovo je moja država, u njoj želim žvijeti' i mislim da ne trebam to dokazivati", poručio je Čavara.

Kazao je da je cijenio da bi raspuštanje Parlamenta FBiH bilo jako štetno za FBiH.

"Cijenio sam da bi raspuštanje Parlamenta bilo jako štetno za FBiH. Tada ne bi imali nijedan zakon, budžet, niti odluke za realiziranje projekata, korisnici socijalnih naknada ne bi dobili naknade kao ni penzioneri s povlasticama. Nisam razmišljao tek tako donijeti odluku već samo ako će to biti bolje rješenja od onoga što se ponudi", kazao je Čavara.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bi trebala biti održana u petak.

Važno je naglasiti da su iz SBB-a poručili da će podržati budžet za 2018. ako se o tome dogovore SDA i HDZ, napominjući da će do sredine juna biti urađen i rebalans budžeta.

"Puno smo razgovarali, Dom naroda treba zasjedati u petak 19. januara, a sjednicu bi zakazali za sljedeći četvrtak koji je rezervisan za Dom naroda. Dogovorili smo se o principima za funkcionisanje. Nadam se da će ubuduće biti manje otvorenih pitanja. Najvažnije je da smo procijenili šta je prioritet u FBiH, a to je osigurati finansijsku i političku stabilnost. Smatramo da je budžer najvažnije pitanje u ovom trenutku, kao i usvajanje zakona koji su pred nama. Ovi sastanci će se nastavljati u kontinuitetu", kazala je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na kraju se obratio i premijer FBiH Fadil Novalić kojije kazao da se budžet mora usvojiti do 1. februara.

"Što se tiče likvidnosti imamo je, imali smo je cijelu prošlu godinu i imamo pravo trošiti novac u mjesecu januaru, od 1. februara nemamo ako ne donesemo novi budžet. Ovaj budžet ima najveći procenat razvojnih kapitalnih projekata i bila bi šteta ne usvojiti ga, čega su svjesni učesnici pregovora", zaključio je Novalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: