BiH
465

Ništa od oporezivanja kladionica u Zenici po skraćenom postupku

Piše: E. M.
Gradsko vijeće Zenice (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća u Zenici vijećnici nisu izglasali izmjene i dopune Odluke o komunalnim taksama, čime bi došlo do povećanja poreza i za sportske kladionice, a ovaj prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića izglasan je u nacrt koji će se razmatrati na narednim sjednicama GV Zenice.

Od osam tačaka dnevnog reda najviše reakcija kod gradskih vijećnika, kako se i očekivalo, izazvale su one koje su bile vezane za zeničko zemljište Duće u Republici Hrvatskoj te donošenje odluke o izmjenama Odluke o komunalnim taksama čime bi došlo do dodatnog, većeg, oporezivanja i sportskih kladionica.

Odmah na početku sjednice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izašao na govornicu i istakao kako je dobio drugačiji dnevni red za današnju sjednicu Gradskog vijeća s obzirom da nije bio upoznat da je radno tijelo neposredno pred sjednicu donijelo izmjene da neće biti rasprave o rješenjima i prijedlozima za Duće.

"Vi ne možete tako raditi, sedam dana prije početka sjednice morate donijeti konačni dnevni red", izjavio je Kasumović.

Zeničko zemljište Duće (RH) i dalje bez rješenja

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenice Spahija Kozlić je kazao kako SDA neće podržati raspravu o zemljištu Duće sa prijedlozima šta bi se moglo uraditi sa njim ističući da je potrebno analizirati sve mogućnosti upravljanja sa njim.

Kasumović je potom replicirao Kozliću gdje je istakao da ne voli nikakve politike koje se vode "po minderima".

"Ja vas molim da ovdje ne provodite vaše politike koje provodite po minderima. Kakvu ćete odluku donijeti ja ne ulazim u to, sve se dokumente dobili, ali da idete i pritajno se dogovarate šta je za grad... Dok sam ja gradonačelnik takve se odluke neće donositi na minderima. Svako vijećnik ima pravo da nešto usvoji, ali vi od kraja izbora trošite snagu da uskratite prava gradonačelniku. Vi ste usvojili dnevni red i diskutujte oko njega", poručio je Kasumović vijećnicima SDA te je više puta tokom sjednice istakao kako naredne dobivaju od zajedničke centrale.

Za Duće su bila ponuđena tri rješenja, a to je prodaja putem međunarodnog tendera, izgradnja hotela i pratećih sadržaja čiji bi investitor bio Zenica, te javno partnerstvo i izdavanje na dugoročne periode.

Međutim, nakon burne rasprave, donesen je zaključak kojim je usvojena informacija te da će doći do formiranja tijela od vijećnika gradske uprave i stručnjaci koji će u roku 30 dana detaljno analizirati ovaj problem i ponuditi najadekvatnije rješenje.

U nastavku sjednice Gradskog vijeća raspravljalo se o prostorima koja su u vlasništvu grada Zenice i malverzacije koje provode njihovi korisnici. Kasumović je u svome obraćanju vijećnicima za govornicom istakao kako će do 1. januara 2017. godine iz prostorija biti iseljeni njihovi korisnici samovoljno ili uz pritisak suda zbog nagomilanih dugovanja prema gradu. Na kraju je donesena odluka da će se sprovesti nove metodologije te da će se formirati komisija za reviziju korištenja poslovnih prostora po ugovorima.

Nakon višesatnih rasprava na red je došla i tačka dnevnog reda kojom bi se donijela odluka o izmjenu Odluke o komunalnim taksama po skraćenom postupku čime bi došlo do većeg oporezivanja kladionica, telekomunikacija, telefonskih i satelitskih usluga, proizvodnje i distribucije električne energije kao i noćnih barova i diskoteka.

U prvom planu su bile sportske kladionice i igre na sreću koje su u proteklom periodu izazve dosta pažnje u javnosti. Zbog kako su istakli priređivači igara na sreću nezakonitih radnji, Kasumoviću je dostavljena krivična prijava.

Kasumović: Kladionice krivičnu prijavu mogu zavezati mačku o rep

Kasumović je u obraćanju vijećnicima rekao da oni ne snose nikakvu odgovornost već samo on, a da kladioničari krivičnu prijavu mogu "zavezati mačku o rep".

"Imamo hiljadu problema koje trebamo riješiti. Mi ne uvodimo nove takse već samo izmjenjujemo ove što su bile. Ja sam kampanju dobio na priči da ću Zenici vratiti ono što je zeničko. Nemaju svi prava udariti na kladionice zbog prihoda, i meni su nuđene pare, visoki dužnosnici su me zvali da povučem ovo, pa sam na kraju dobio i krivičnu prijavu. Ja ovo moram donijeti do kraja godine jer sam ljudima obećao novac", izjavio je Kasumović.

Vijećnici A-SDA i SDA se nisu složili da ovo ide po skraćenom postupku te su tražili da sve bude detaljno analizirano i zakonske okviri te da se ovoj tački u narednom periodu pristupi detaljnije i opreznije s obzirom da se radi o velikom potezu.

Kasumović je sa ciljem da se odluka danas usvoji za govornicom rekao da je sve ispitao, razgoarao sa sudijama i najboljim ustavnim advokatima u BiH koji su istakli da je ovaj način oporezivanja kladionica legalan.

"Pa ja sam nezavisan kandidat, ja nisam budala da srljam grlom u jagode i molim vas da ovo danas usvojite", poručio je Kasumović vijećnicima. U više navrata ponovo je istakao da SDA opstruira današnju odluku po naredbama centrale.

"SDA nije protiv kladionica, to što kažete nije tačno, ako je iko protiv kladionica to sam ja. Ništa mi ne tražimo što ne podržava prijedlog gradonačelnika, osim da se ne razmatra po skraćenom postupku. Ne možemo mimoći radna tijela pa ćemo zbog propusta na kraju svi snositi odgovornost. Ne želimo podržati odluku koja će biti šteta budžetu grada", poručio je vijećnik SDA Ekrem Ćosić.

Vijećnici su tražili i povećanje komunalnih naknada za kablovske operatere. Daljim glasanjem vijećnici su današnju odluku po skraćenom postupku preinačili u nacrt i upućuje se u javnu raspravu u narednih 15 dana.

Zenica nastavlja finansirati ustanove kulture u BiH

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i prekid finansiranja ustanova kulture na nivou Bosne i Hercegovine (Zemaljski muzej, Historijski muzej, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica). Međutim nakon izlaganja vijećnika SDA Spahije Kozlića, Gorana Bulajića (DF), Almira Babajića (SDP), Ekrema Tuke (SBB) i Sanjina Aldobašića (Snaga centra) prijedlog nije prošao.