Narodna skupština RS
0

Ništa od izuzimanja od fiskalizacije, PDP najavljuje istu inicijativu

FENA
Inicijativa Partije demokratskog progresa (PDP) da se donese zakon kojim bi pojedine uslužne djelatnosti bile izuzete od procesa fiskalizacije u RS-u nije dobila potrebnu većinu u Narodnoj skupštini RS-a.

Za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama glasali su samo opozicioni poslanici, a o ovom pitanju vođena je burna rasprava.

Dok poslanici PDP-a predlažu da se od fiskalizacije izuzmu javni toaleti, samostalne trgovačke radnje na pijacama i buvljacima, taksiprijevoz te opravka predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, autopraonice..., potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović kaže da bi se prihvatanjem tih izmjena narušio kompletan sistem sadašnjeg Zakona o fiskalnim kasama.

Kasipović kaže da je tačna tvrdnja poslanika PDP-a da se fiskalizacijom neće riješiti ekonomska kriza, ali da je i tačno da se oslobađanjem nekih djelatnosti od fiskalizacije neće bitnije promijeniti njihov status jer je riječ o problemima tržišne sfere.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a i jedan od predlagača izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji, rekao je da je evidentno da postoji monopol kada je riječ o prodaji fiskalnih kasa.

  • Neophodno je razmišljati o oslobađanju određenih djelatnosti od fiskalizacije. I efekti fiskalizacije u RS-u nisu onakvi kako se očekivalo, rekao je Borenović.

On je ukazao i na to da je Srbija izuzela oko 30 djelatnosti od obavezne fiskalizacije te da se i RS treba ugledati na rješenja koja su primijenjena u zemljama okruženja.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović smatra da Zakon o fiskalnim kasama u RS-u ima "kratku praksu i da već pokazuje svoje manjkavosti" te ocjenjuje da pojedini poslanici nemaju osjećaj da pomognu zanatlijama, radnicima na pijacama koji su na "granici izdrživljivosti" i zadužuju se u raznim mikrokreditnim organizacijama.

Borislav Bojić, šef Kluba poslanika SDS-a, tražio je formiranje anketnog odbora koji bi ispitao provođenje fiskalizacije u RS-u i da li je bilo zloupotreba u tom procesu.

Iako izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama nisu usvojene, poslanici PDP-a su najavili da će za tri mjeseca ponovno u skupštinsku proceduru uputiti isti zakonski akt.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić smatra i da će Vlada RS-a za nekoliko mjeseci uzeti ovu ideju PDP-a u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama i, kako kaže, izaći pred Narodnu skupštinu s istim ili sličnim zakonom.

Nakon što ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu, prekinuto je trodnevnmo skupštinsko zasjedanje.