BiH
50

Ništa od dogovora s premijerom Novalićem: Sindikalci će na proteste

Piše: N. N.
Foto. Feđa Krvavac/Klix.ba
Fadil Novalić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nije postignut dogovor između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića na sastanku koji je održan večeras u Domu sindikata. Sastanak je završen tačno u ponoć, a značajnijih pomaka nije bilo.

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao da nije uopće bilo moguće probuditi dogovor sa članovima sindikata da se zakon popravi već da su oni tražili jedino da se zakon suspendira.

"Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama", rekao je Novalić.

Premijer je dodao da su oni potom ponudili da kolektivni ugovori, nakon isteka perioda na koji su zaključeni, važe 240 dana i da je to vrijeme u kojem sindikat i poslodavci pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru. Također, nudili su da sindikati odustanu od tužbi, a da se plaće u naredne dvije godine zalede na sadašnjem nivou, čak i za povlaštene grane.

Kada sindikat ovo nije prihvatio premijer je ponudio da se Prijedlog zakona o radu povuče iz parlamentarne procedure, ali da se pregovori moraju okončati u roku od sedam dana.

"Ni to nisu prihvatili i time su pokazali da nemaju namjeru prihvatiti bilo kakav zakon o radu", zaključio je premijer i na kraju dodao da Prijedlog zakona sutra ide u redovnu parlamentarnu proceduru.

No, s druge strane predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović kaže da navodi premijera nisu tačni.

Bajramović je rekao da su oni danas na sastanku očekivali delegaciju SDA, a ne premijera koji je "za njih završio" jer je Prijedlog zakona o radu poslao u parlamentarnu proceduru.

"Mi smo odmah htjeli prekinuti razgovore. Ovaj razgovor kako ga je vodio premijer nije socijalni dijalog", rekao je Bajramović.

On dodaje da ih je premijer pokušao uvući u raspravu o suštini zakona te eventualnim amandmanima, umjesto da ga povuče iz Parlamenta.

Sindikatu nije bilo prihvatljivo ni da se Prijedlog zakona povuče s tim da novi pregovori traju maksimalno sedam dana. Naime, tražili su minimalno 30 dana. Problem je bio i što je premijer uvjetovao da nakon sedam dana pregovora sindikati neće protestovati kada Prijedlog zakona ponovo bude upućen u proceduru.

Protesti će biti održani, kako je ranije najavljeno, a zakazani su za 10 sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH te tvrde da će protesti biti mirni.

Sastanku su prisustvovali delegati Vlade FBiH, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, a u čijem sastavu su još i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te razvoja, poduzetništva i obrta Šemsudin Dedić i Amir Zukić, kao i ministrica finansija Jelka Miličević. Prisustvovao je i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsednik SDA.