{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nismo odgovorni za pojavu bruceloze

F
31.7.2008. u 13:49
0
0
Nismo odgovorni za pojavu bruceloze
0
Nismo odgovorni za pojavu bruceloze
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a odbacilo je danas kao netačne navode da je odgovorno za pojavu i širenje bruceloze u tom bh. entitetu.
U reagiranju u vezi s najavama koje su objavljene u pojedinim medijima, o pokretanju tužbe protiv ovog ministarstva, zbog, navodnih, propusta koji su doprinijeli pojavi i širenju bruceloze u RS-u, resorno ministarstvo ističe da je bruceloza bolest koja se suzbija po Zakonu, što znači da su, u slučaju dijagnostikovanja ove bolesti, jasno propisane veterinarske procedure koje podrazumijevaju eutanaziju seropozitivnih životinja i nadoknadu šteta vlasnicima, od resornog ministarstva.

Dodaje se i da nisu tačni navodi koji su se pojavili u medijima da je "isplatom šteta, vlast priznala krivicu za širenje bolesti".

“Isplata šteta je zakonska obaveza Ministarstva”, kaže se u današnjem saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Kada je riječ o uvozu životinja, Rješenje o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji, tj. dozvolu za uvoz, daje Kancelarija za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ne Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

“Prema svim dostupnim podacima iz veterinarske evidencije, priplodna grla iz Njemačke su uvezena zdrava, a do zaraze je došlo u RS-u, tokom transporta i raspodjele grla, jer nisu poštovane važeće veterinarske procedure, što je utvrdio i ekspertski tim imenovan od strane resornog ministarstva”, kaže se u saopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a podsjeća i da je pokrenulo tužbu pred nadležnim sudom protiv uvoznika i servisera, radi utvrđivanja činjenica koje je utvrdio ekspertski tim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: