Ministarstvo poljoprivrede RS
0

Nismo odgovorni za pojavu bruceloze

FENA
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a odbacilo je danas kao netačne navode da je odgovorno za pojavu i širenje bruceloze u tom bh. entitetu.

U reagiranju u vezi s najavama koje su objavljene u pojedinim medijima, o pokretanju tužbe protiv ovog ministarstva, zbog, navodnih, propusta koji su doprinijeli pojavi i širenju bruceloze u RS-u, resorno ministarstvo ističe da je bruceloza bolest koja se suzbija po Zakonu, što znači da su, u slučaju dijagnostikovanja ove bolesti, jasno propisane veterinarske procedure koje podrazumijevaju eutanaziju seropozitivnih životinja i nadoknadu šteta vlasnicima, od resornog ministarstva.

Dodaje se i da nisu tačni navodi koji su se pojavili u medijima da je "isplatom šteta, vlast priznala krivicu za širenje bolesti".

“Isplata šteta je zakonska obaveza Ministarstva”, kaže se u današnjem saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Kada je riječ o uvozu životinja, Rješenje o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji, tj. dozvolu za uvoz, daje Kancelarija za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ne Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

“Prema svim dostupnim podacima iz veterinarske evidencije, priplodna grla iz Njemačke su uvezena zdrava, a do zaraze je došlo u RS-u, tokom transporta i raspodjele grla, jer nisu poštovane važeće veterinarske procedure, što je utvrdio i ekspertski tim imenovan od strane resornog ministarstva”, kaže se u saopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a podsjeća i da je pokrenulo tužbu pred nadležnim sudom protiv uvoznika i servisera, radi utvrđivanja činjenica koje je utvrdio ekspertski tim.