RTRS
0

"Nismo imali namjeru narušiti predizbornu šutnju"

FENA
Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) saopćila je večeras da je subotu, 4. oktobra, emitirala samo četiri sekunde dio jednog predizbornog spota zbog tehničkog problema, te da time nije imala namjeru da prekrši predizbornu tišinu.

Podsjećamo, predsjednik CIK Suad Arnautović izjavio je da je CIK-u proslijeđen prigovor na RTRS zbog emitiranja predizbornog spota SNSD-a tokom predizborne kampanje.

U pismu Uređivačkog kolegija RTRS-a upućenog predsjedniku CIK-a Suadu Arnautoviću navodi se da je zbog tehničkog problema jučer, nešto nakon 08.00 sati u eter iz računara emitiran samo početak predizbornog spota jedne stranke i to u trajanju od četiri sekunde.

“Toliko je bilo potrebno dežurnom operateru da uoči problem i odmah zaustavi emitiranje, drastičnim postupkom prekidanja programa i automatskim zacrnjivanjem ekrana. RTRS na taj način nije emitirao spot, kako se tvrdi u žalbi upućenoj CIK-u. Spot u cjelini traje 15 sekundi, a dežurni operater RTRS-a, za četiri sekunde, učinio je sve što je u tom trenutku bilo moguće da profesionalno i kvalitetno odreagira u pomenutom slučaju i riješi tehnički problem“, navodi Uređivački kolegij RTRS-a.