BiH
0

"Niskogradnja" popravlja ispucale asfaltne dionice

FENA
Radnici "Niskogradnje" iz Laktaša već su započeli čišćenje i sanaciju klizišta, izradu potpornih zidova i presvlačenje novim asfaltnim slojem dionica na kojima je zbog mekoće podloge došlo do pucanja asfalta na regionalnom putu Skelani - Fakovići i Bratunac - Drinjača, na dijelovima koje je ova firma lani izgradila.

Podsjećamo, ovim programom za pomoć Srebrenici Vlada RS-a je prošle godine uložila više od 40 miliona KM za ovo područje, od čega je većina sredstava utrošena na izgradnju puteva. Tako je asfaltirana dionica Jezero-Dobrak na regionalnom putu Srebrenica - Skelani, zatim dionica regionalnog puta Skelani - Fakovići i Bratunac - Drinjača u dužini od 35 kilometara.

Zbog izuzetno teškog i poroznog terena uz lijevu obalu Drine zimus je na više mjesta došlo do potonuća puta, pucanja asfalta te pojave klizišta i odrona između Skelana i Fakovića te na dijelu puta od Bratunca prema Drinjači.

Izvođač radova se ugovorom obavezao da će sanirati oštećenja i godinu održavati dionice koje je izgradio. "Niskogradnja" je već započela sanaciju oštećenja, čišćenje odrona, a na lokaciji Žlijebac u bratunačkoj općini, gdje se pojavilo ogromo klizišta koje je izazvalo pucanje i odron jedne kolovozne trake, radi se armirani betonski zid velikih gabarita koji treba da spriječi dalju eroziju i klizanje brda uz koji put prolazi.

Prema tvrdnjama predstavnika ove firme, do kraja mjeseca obavit će se sanacija svih deformacija na ovim putevima.