|

Niske do umjerene koncentracije polena lijeske u Banjoj Luci

Niske do umjerene koncentracije polena lijeske u Banjoj Luci
0
S
SRNA
7.3.2012. u 10:54
0
komentara
0

dijeljenja
Niske do umjerene koncentracije polena lijeske u Banjoj Luci Banja Luka
Od kada je prošle sedmice započelo mjerenje koncentracije polena više alergenih biljaka na području Banja Luke zabilježene su koncentracije polena lijeske i jove koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije, rečeno je Srni u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske.
U Institutu kažu da je koncentracija polena tise nešto manja i samo kod izuzetno osjetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije.

Prema prognozama Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, u toku ove sedmice zadržaće se niske do umjerene koncentracije polena pomenutih alergenih biljaka.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja, sjemenarstvo i biotehnologiju Poljoprivrednog instituta Srpske započeli su 27. februara monitoring koncentracije polena lijeske, jove i tise/čempresi.

Monitoring koncentracije polena određenih vrsta biljaka trajaće do oktobra, odnosno do kraja polinacije-vegetacije najkasnijih alergenih vrsta biljaka uključujući i ambroziju.

Podaci o koncentraciji polena svakodnevno se objavljuju na internet stranici grada Banjaluke, uz prognoze za tekuću sedmicu.

Imajući u vidu činjenice da je više od deset odsto populacije osjetljivo na polen biljaka, kao i da oboljenja izazvana polenom biljaka postaju sve veći kako zdravstveni, tako i socijalni problem, grad Banja Luka finansijski je podržao ovaj monitoring koncentracije alergenih vrsta polena, a 2007. godine podržao je kupovinu uređaja za mjerenje koncentracije polena.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.