CCI
0

Niska efikasnost rada vlasti u BPK

FENA
Goražde
Goražde
Centri civilnih inicijativa danas su u Goraždu prezentovali polugodišnji izvještaj o rezultatima monitoringa rada Skupštine i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona.

I pored poboljšanja rada, generalna ocjena je da je za prvih šest mjeseci ove godine efikasnost kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti i dalje niska. Prema svim pokazateljima CCI Skupština i Vlada BPK u prvih šest mjeseci 2009. radili su znatno intenzivnije pa su evidentna i poboljšanja u odnosu na ranije godine, no učinci su ocijenjeni polovičnim.

Izražen problem ekonomske samoodrživosti, gubitak oko 300 radnih mjesta i pad standarda zahtijevali su od vlasti, posebno od Vlade da udvostruči napore i kreativnim rješenjima pokuša nadomjestiti nedostatak novca, smatraju u Centrima civilnih inicijativa, a u čijem se monitoringu navodi da kantonalnoj vladi nisu bile naklonjene ni okolnosti u smislu načina na koji viši nivoi vlasti daju podršku budžetu ovog kantona

« Naglasio bih da se desila jedna apsurdna situacija. Umjesto dosadašnjih 6 do 7 miliona grantova s viših nivoa vlasti, najavljeno je da će ih ovaj kanton dobiti ali kao dug. Apsurdna je situacija da se zadužuje onaj koji nije ni imao novca da funkcioniše», kazao je Muris Bulić, CCI konsultant za monitoring.

« Kao dobar primjer rada Vlade ovog kantona možemo navesti angažovanje svih visokoobrazovanih kadrova s evidencije nezaposlenih da volontiraju. To je jedna od jako kreativnih i kvalitetnih mjera kojima se mladost pokušava zadržati u Kantonu, a njihova inventivnost namjerava ugraditi u budućnost», dodao je Bulić.

Na današnjoj pres-konferenciji naglašeno je da se u dobre poteze Vlade ubraja i donošenje antirecesionih mjera te usvajanje budžeta kroz široku javnu raspravu. No kada je riječ o zakonskim rješenjima Vladi se spočitava da ih je sporo upućivala Skupštini koja ih je na kraju usvajala a, kako se navodi u izvještaju, u odnosu na Program rada za 2009. Vlada je ispunila svega 54 posto obaveza iz polugodišnjeg perioda, što je ocijenjeno niskom efikasnošću.

I realizacija Programa rada Skupštine BPK-a je duplo manja od planiranog, a odavno ne bi smjelo biti mjesta za neradne mjesece kao što je to bio slučaj s januarom ove godine u kojem se nije desila nijedna sjednica Skupštine, konstatuju u Centrima civilnih incijativa.

« Monitoring je pokazao i da neki poslanici ne izvršavaju svoje obaveze i nemaju poslaničko ponašanje u skladu s aktuelnim trenutkom. Istakao bih poslanike koji su svoj rad profesionalizovali, a monitoring pokazuje da za pola godine uopšte nisu izlazili za skupštinsku govornicu. Riječ je o Mensuru Adžemu i poslaniku Daliborki Milović koji nisu ni diskutovali niti predlagali», precizirao je Muris Bulić, CCI konsultant za monitoring.

Problem prevelike ovisnosti o grantovima, nepostojanje jasne i izvjesne politike načina budžetiranja dovodi u pitanje finansiranje većine potreba građana u BPK-u, saopćeno je iz CCI-a.