|

Niševiću i Beriću po šest godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Niševiću i Beriću po šest godina zatvora zbog zločina u Prijedoru
0
Klix.ba
8.12.2014. u 18:05
3
komentara
0

dijeljenja
Niševiću i Beriću po šest godina zatvora zbog zločina u Prijedoru
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Gorana Niševića i Milenka Berića na po šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području opštine Prijedor 1992. godine.
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Kudrić rekla je da je Okružno tužilaštvo u potpunosti dokazalo da su Nišević i Berić u junu 1992. učestvovali u ubistvima dvojice civila.

Nišević i Berić su proglašeni krivim da su, s drugim osobama, 9. juna 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora odveli i na neutvrđen način ubili civile Suada Sivca i Sulejmana Garibovića, čija tijela do danas nisu pronađena.

"Analizirajući sve dokaze, utvrđeno je da je zločin počinjen na način na koji je navedno u optužnici. Sud je poklonio vjeru svjedocima Tužilaštva koji nisu imali razloga da lažno svjedoče, a posebno ne članovi porodice Sivac”, rekla je Kudrićeva.

Ona je dodala i da je Sudsko vijeće cijenilo i sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti za optužene.

"Kao olakšavajuće okolnosti cijenjen je protok vremena i da je riječ o porodičnim ljudima koji nikada nisu osuđivani, a kao otežavajuća uzeta je starost oštećenih”, pojasnila je Kudrićeva.

Odlukom Sudskog vijeća, Niševiću i Beriću je naloženo da obojica plate preko 600 konvertibilnih maraka sudskih paušala i sudskih troškova.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske, saopćio je BIRN Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...