BiH
0

Niševiću i Beriću po šest godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Klix.ba
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Gorana Niševića i Milenka Berića na po šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području opštine Prijedor 1992. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Kudrić rekla je da je Okružno tužilaštvo u potpunosti dokazalo da su Nišević i Berić u junu 1992. učestvovali u ubistvima dvojice civila.

Nišević i Berić su proglašeni krivim da su, s drugim osobama, 9. juna 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora odveli i na neutvrđen način ubili civile Suada Sivca i Sulejmana Garibovića, čija tijela do danas nisu pronađena.

"Analizirajući sve dokaze, utvrđeno je da je zločin počinjen na način na koji je navedno u optužnici. Sud je poklonio vjeru svjedocima Tužilaštva koji nisu imali razloga da lažno svjedoče, a posebno ne članovi porodice Sivac”, rekla je Kudrićeva.

Ona je dodala i da je Sudsko vijeće cijenilo i sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti za optužene.

"Kao olakšavajuće okolnosti cijenjen je protok vremena i da je riječ o porodičnim ljudima koji nikada nisu osuđivani, a kao otežavajuća uzeta je starost oštećenih”, pojasnila je Kudrićeva.

Odlukom Sudskog vijeća, Niševiću i Beriću je naloženo da obojica plate preko 600 konvertibilnih maraka sudskih paušala i sudskih troškova.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske, saopćio je BIRN Justice Report.