BiH
0

Nišandžić: Hrvatima je u BiH teže nego drugim narodima

FENA
U povodu odlaska iz Sarajeva i BiH Gertrude Munitić i prof. dr. Dragoljuba Stojanova, tuzlanski Općinski odbor HDZ-a BiH održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o uzrocima njihova odlaska iz BiH. "BiH je mala, ali je dovoljno velika za sve njezine narode ako se upostavi sustav utemeljen na Općoj deklaraciji i Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i ako se budu poštovala prava koja su zajamčena ustavima BiH i FBiH", izjavio je danas predsjednik tuzlanskoga Općinskog odbora HDZ-a Damnjan Nišandžić.

"Dvoje spomenutih Hrvata, ali i ostali odlaze iz BiH jer su nezadovoljni činjenicom da nemaju iste uvjete za rad koje imaju pripadnici drugih naroda. Ovakva događanja utječu na naše članstvo, na čiji smo zahtjev i organizirali današnju konferenciju", kazao je Nišandžić zapitavši se što trebaju očekivati obični građani hrvatske nacionalnosti kada se nekorektno postupa s viđenijim i prepoznatljivim Hrvatima koji su dali nemjerljiv doprinos izgradnji BiH.

"Uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u BiH svjesni smo da je teško pripadnicima sva tri konstitutivna naroda, ali je činjenica da je Hrvatima teže nego drugima", kazao je Nišandžić te zatražio od svih mjerodavnih institucija da štite prava svih građana BiH, pa tako i Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Govoreći o stanju u Tuzli on je naveo primjer u startu prekinutog procesa usklađivanja strukture zaposlenih u općinskim organima uprave s popisom stanovništva iz 1991. godine.

"Bez obzira na sve ostajemo optimisti, s poboljšanjem ekonomskog stanja bit će lakše ispravljati nepravde iz prošlosti, što očekujemo od tuzlanske vlasti, ali, isto tako očekujemo da se i u drugim općinama ispoštuju isti principi. Tuzla je u mnogim segmentima vodeća u BiH, pa neka bude i u ovom", kazao je na kraju predsjednik tuzlanskoga Općinskog odbora HDZ-a BiH Damnjan Nišandžić.