Zlatko Lagumdžija
0

"Nisam vidio spremnost da se problem riješi"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je nakon današnjih razgovora u Butmiru između lidera sedam najvećih bh. stranaka i međunarodnih zvaničnika da je veći optimist bio jučer nego što je to danas.
  • Danas se pokazalo da su u vladajućoj petorci mnogo dalje jedni od drugih nego što su to bili prije deset dana - ocijenio je Lagumdžija.

On smatra da će se zbog odlučnosti međunarodne zajednice slični događaji održavati narednih mjesec dana, jer je nemoguće da se postojeće razlike unutar vladajuće petorke premoste u naredna 24 sata.

Učesnici razgovora su se u odnosu na ponuđene prijedloge manje-više utrkivali da objasne šta bi tu trebalo dodati i svi se vraćali na svoje prvobitne pozicije, naveo je.

  • Ono što nisam vidio je riješenost da riješe problem, da naprave bilo kakav pomak naprijed - kazao je Lagumdžija.

Istaknuo je da je bilo nekih neprijatnih, skoro incidentnih situacija u razgovorima, te predstavnici SDP-a nisu htjeli da prisustvuju jednom dijelu razgovora u kojem su neki učesnici pravili neumjesne primjedbe na sve one građane BiH koji žele da se osjećaju više nego samo Srbi, Hrvati ili Bošnjaci.

  • Tu je bilo skoro rasističkih upada od ljudi koji danas vladaju ovom zemljom - rekao je Lagumdžija, ali nije želio precizirati o kome su tu radi, osim da oni ne dolaze samo iz jednog naroda.