Sulejman Tihić
0

"Nisam sve kritike za odnose Srbije i BiH uputio svojoj zemlji"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da ne stoje tvdnje lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića da je tokom nedavnog razgovora s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu kritike za "sve probleme između BiH i Srbije uputio svojoj zemlji".

Tihić je u izjavi novinarima u Odžaku rekao da to nije tačno, već da su njegova namjera i cilj bili da s Tadićem razmijeni mišljenja o brojnim problemima između dvije zemlje, te potakne njihovo rješavanje.

Lider SDA je podsjetio da je isto to uradio i na sastanku s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Upitan da prokomentira poziv premijera RS-a Milorada Dodika da bi bilo dobro da i FBiH potpiše sporazum o specijalnim odnosima sa Srbijom, kao što je uradila i RS, Tihić je naveo da je specijalne veze potrebno graditi na nivou BiH kao države, kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom.

Komentirajući isto pitanje, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Odžaku novinarima da nema nijednog razloga da FBiH ne potiše sporazum o specijalnim vezama sa Srbijom, javili su mediji u RS-u.

On je naveo da se zalaže za sve sporazume čiji je cilj poboljšanje odnosa sa susjedima.

"Ako smo uspjeli danas da usaglasimo stavove o mnogo težim temama, kao što su Ustav, popis stanovništva i Brčko Distrikt, vjerujem da ćemo se lako dogovoriti ako dođu na dnevni red i specijalne veze FBiH sa Srbijom", rekao je Čović.

Lideri SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović saglasili su se danas na sastanku u Odžaku oko reforme Ustava, državne imovine, popisa stanovništva te pitanja pravnog statusa Brčko Distrikta.