{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nisam 'sudija na daljinski'"

S
8.1.2010. u 14:07
0
0
"Nisam 'sudija na daljinski'"
0
"Nisam 'sudija na daljinski'"
Krstan Simić
Sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić izjavio je danas da je gotovo nemoguće da pojedinac može izlobirati odluku ovog suda i poručio da nije ''sudija na daljinski''. Simić je istakao da niko ne može uticati na njegove odluke, navodeći kao primjer da je u Ustavnom sudu BiH glasao protiv jedne apelacije koju je podnio SNSD i jedne koju je podnijela Socijalistička partija.
On je na konferenciji za novinare naglasio da nikada nije glasao mimo svog sudijskog uvjerenja.

Simić je reagovao na pisanje "Slobodne Bosne'' u tekstu pod naslovom ''HDZ 1990 preko Dodika pokušava uticati na sudiju Ustavnog suda BiH Krstana Simića da glasa za oslobađajuću presudu Josipu Merdži''.

On je dodao da nije objavljen dio njegovog pisma ranije upućenog Miloradu Dodiku gdje je dao sugestiju da ustavnom reformom u BiH treba biti obuhvaćen i Ustavni sud BiH, kao i da je predlažio da broj sudija bude 14-15, jer će zbog obima predmeta taj sud doći u poziciju ugrožavanja ljudskih prava zbog nerješavanja predmeta u standardnom roku.

Simić je pojasnio da postoji razlika kada je riječ o stranim sudijama u Ustavnom sudu i Sudu BiH, jer strane sudije iz Ustavnog suda ne mogu otići dok ne bude promijenjen Ustav BiH zato što su predviđene Ustavom, a bira ih Savjet Evrope na prijedlog predsjedavajućeg suda u Strazburu.

On je naveo i da se jedan od njegovih sugestija odnosi i na to da sudijama Ustavnog suda BiH treba ograničiti mandat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: