Lagumdžija
0

Nisam optimist u vezi s ispunjavanjem obaveza za potpisivanje sporazuma s EU

FENA
Lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je danas u Banjoj Luci da se vladajuće stranke u BiH ne mogu dogovoriti ni o manje bitnim pitanjama, a posebno ne o reformi ustava koja će biti još jedan test za vlast u narednom periodu.

Navodeći da nije optimist kada je u pitanju realizacija preuzetih obaveza koje BiH nakon parafiranja treba da dovedu i do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Lagumdžija je na pres-konferenciji kazao da ima mnogo obaveza koje treba ispuniti, a jedna od većih je i hapšenje ratnih zločinaca, a u vezi s tim se ništa ne radi.

"Prvi test za vladajuće stranke bit će reforma policije, gdje se očekuje da će se ući u novu fazu pregovaranja i da će opet doći do različitog tumačenja istog sporazuma“, ocijenio je Lagumdžija. Dodao je da Akcioni plan za provođenje Mostarske deklaracije od javnosti kriju Haris Silajdžić i Sulejman Tihić zbog opstanka policije RS-a.

Lider SDPBiH dodaje i da je Milorad Dodik „dobio na poklon produženje života policije RS-a, do završetka ustavnih reformi.

Naglasio je i da je parafiranje Sporazuma BiH s EU prije svega nada za naše građane da se ipak može ići naprijed, te da je taj čin razbio strah koji je vladao posljednjih mjesec dana od mogućeg ponovnog rata.

"To je bio rezultat jednogodišnje vladavine šest političkih stranaka u BiH“, dodao je Lagumdžija.

Osvrćući se za danas najavljenu posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Banjoj Luci i razgovor s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, Lagumdžija je izrazio nadu da će dvojica zvaničnika posvetiti više pažnje pitanjima poboljšanja života građana, a ne pitanju Kosova, s obzirom na to da se ono ne rješava ni u RS-u, ni u BiH, već u Prištini i Beogradu uz pomoć međunarodne zajednice.

Lider SDPBiH je, zajedno s kandidatom te stranke za predsjednika RS-a Slobodanom Popovićem, pozvao građane RS-a da u nedjelju izađu na prijevremene izbore za predsjednika RS-a, navodeći da će to biti svojevrstan test za sve političke snage nakon pređenog puta u proteklih godinu dana.