Valentin Inzko
0

"Nisam čuo Dodikovu zapaljivu retoriku"

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da voli bonska ovlaštenja i da bi bio veoma zadovoljan kada bi, u ovom trenutku, mogao da nađe jednu tačku i primijeni ih u sferi ekonomije.

Tako bi se, uvjeren je Inzko, u BiH mogle deblokirati neke stvari, što bi imalo izuzetan značaj, pogotovo u ovoj krizi, kad je svako radno mjesto važno.

Politiku i ekonomiju austrijski diplomata doživljava kao blizance i sugeriše da bi "bilo sjajno ukoliko bi proces ustavnih promjena istovremeno pratile i promjene u oblasti ekonomije".

"Na gladnim stomacima ne mogu se graditi ni država ni demokratija", ocijenio je Inzko.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH, Inzko je rekao da svi vojni analitičari kažu da je stabilna, da poslednjih godina nije bilo nekih izazova stabilnosti, niti nemira i ustanaka.

"U svakom slučaju, nije ni idealna, ali nije ni BiH, u političkom smislu, recimo Švicarska ili Norveška. Međutim, zbog pritiska opšte ekonomske krize političari će morati da se ozbiljnije pozabave problemom štrajkova kojih već ima", rekao je Inzko za današnji "Euro Blic".

Prema njegovom mišljenju, kada jedna zemlja dokaže da je u stanju da sama mijenja svoj ustav, onda je to najbolji dokaz da je politički stabilna.

"Ovo vrijeme je zrelo za promjene. BiH je potreban ustavni okvir koji predviđa jednostavnije institucionalno uređenje. Postojeća administracija je preskupa, a u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji treba omogućiti ljudima da bolje žive, a da pri tom niko ne bude manje Hrvat, Srbin ili Bošnjak", smatra Inzko.

Govoreći o ukidanju viza za građane BiH do kraja ove godine, Inzko je rekao da će se on lično zalagati da one budu što prije ukinute, ali da je malo vjerovatno da se to desi do kraja godine.

"Moguće je, ali tek onda kada budu ispunjena 174 uslova iz Mape puta. Dosad je ispunjen 141, a među preostalih 27 uslova ima devet osjetljivih. Evropa je dala iste uslove svima, ako je Makedonija uspjela da ispoštuje sve obaveze u slučaju liberalizacije viznog režima, ne vidim razloga da to ne može i BiH. Neke mjere su već poduzete, recimo - štampanje biometrijskih pasoša, što je znak da se ide dobrim putem", zaključio je Inzko.

Govoreći o susretu sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci, Inzko je rekao da za ovo vremena koliko je u BiH nije čuo tu, kako je rekao, zapaljivu retoriku premijera Republike Srpske.

"Inače, primijetio sam da na ovim prostorima postoji jedna tendencija - pretjerivanje i u pozitivnom i u negativnom smislu. Što se konkretno Dodika tiče, za ovo vrijeme koliko sam u BiH nisam čuo tu zapaljivu retoriku, ali ću to budno pratiti", rekao je Inzko.

On je dodao da je prilikom posjete Banjaluci vidio puno kranova, gradilišta...

"Stekao sam utisak da na tom prostoru više nema polja - od Laktaša do Banjaluke sve su nove zgrade. To je ono što ja želim. BiH treba da bude jedno veliko gradilište, da se otvaraju nova radna mesta, da se izvozi...", zaključio je Inzko.